Корчак хоче аудиту замість відставки з НАЗК і нарікає на УСС

Середа, 5 квітня 2017, 13:29
Корчак хоче аудиту замість відставки з НАЗК і нарікає на УСС

Голова Національного агентства з запобігання корупції Наталія Корчак не збирається йти у відставку без проведення незалежного аудиту діяльності її відомства.

З трибуни Верховної Ради на запитання Максима Бурбака, чи розуміє вона, що НАЗК підставило 3 тисячі чиновників під ризик кримінальної відповідальності за невчасне заповнення електронних декларацій, і чи має мужність піти у відставку, Корчак відповіла:

"Щоб ми закінчили оці припущення, сумніви, потрібно провести незалежний аудит – і після висновків можна буде чітко стверджувати… (хто винен у проблемах з реєстром декларацій і наскільки ефективне НАЗК – ред.)".

Крім того, на думку Корчак. "щоб вносити зміни до закону про запобігання корупції, потрібно враховувати практику діяльності органу".

Відповідаючи Єгору Соболєву на запитання щодо регулярних збоїв у роботі реєстру декларацій і відповідальності за це Державної служби спезв'язку, голова НАЗК сказала:

"Ми зараз готуємо судовий позов. І на сьогодні ми отримали проект акту про прийом виконаних робіт, де побачили, що за період збоїв у системі державне підприємство УСС навіть не захотіло виключити відповідні кошти".

"І зараз ми на рівні претензійної роботи намагаємося врегулювати ці питання. Однак нам ніхто не дає відповідь, у чому була проблема цих збоїв" – додала Корчак.

За її словами, "всі пропозиції щодо посилення апаратної складової системи електронних декларацій Національне агентство повністю виконало".  

На запитання, що вона особисто зробила для того, щоб не було збоїв у системі e-декларацій і були результати перевірок декларацій, Корчак відповіла:

"Ми працювали з системним адміністратором, ми разом з ним усували недоліки, але технічний, програмний супровід безперебійного функціонування реєстру – це робота системного адміністратора. Ми до них зверталися… Все, що нам пропонувалося, ми оперативно усували".

Вона запевнила, що працівники НАЗК були в УСС і коли в системі були збоїї, і коли вона працювала, і "кожну дію фіксували".

"Тому ми хочемо в суді, в межах договірних відносин з'ясувати причини, тому що нам ніхто відповіді не дає", – заявила керівник НАЗК.

Як відомо, в останні дні березня система електронних декларацій була фактично недоступна, тоді як 1 квітня збігав термін для більшості декларантів другої хвилі.  

29 березня прем'єр Володимир Гройсман закликав членів НАЗК подати у відставку через це.

Корчак заявляла вже, що не збирається йти у відставку, і жалілася Національному антикорупційному бюро, Генеральній прокуратурі, поліції та Раді нацбезпеки й оборони на дії посадовців Держслужби спецзв’язку та ДП "УСС", у яких вбачає ознаки службових злочинів.

Ані в уряду, ані у Верховної Ради немає повноважень звільняти керівництво НАЗК.

Член НАЗК Руслан Рябошапка заявляв, що Наталія Корчак вичерпала свій потенціал на посаді голови відомства.

Голова Держспецзв'язку Леонід Євдоченко заявляв про низьку швидкість передачі даних у сховище даних про статки чиновників.

НАЗК вже визнало збій у роботі реєстру поважною причиною несвоєчасне подання декларації чиновниками.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...