Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Зімбабве Мугабе подає у відставку - AP

Неділя, 19 листопада 2017, 20:16

Президент Зімбабве Роберт Мугабе йде у відставку після майже чотирьох десятиліть при владі.

Про це повідомляє AP з посиланням на чиновника, близького до переговорів Мугабе з військовими.

Як зазначає агентство, чиновник говорив на умовах анонімності, тому що не уповноважений спілкуватися з журналістами.

Новина про те, що Мугабе подасть у відставку, надійшла декілька годин після того, як його звільнили з посади голови правлячої партії і поставили ультиматум до полудня понеділка відмовитися від президентства.

Згодом Мугабе звернувся до народу на національному телебаченні, проте не сказав нічого про відставку, закінчуючи промову.

Як відомо, 18 листопада у Зімбабве сотні тисяч мешканців столиці Хараре вийшли на марш за відставку президента Роберта Мугабе.

15 листопада армія Зімбабве захопила штаб-квартиру ZBC, державного мовника, підконтрольного президенту Мугабе.

Також військові затримали міністра фінансів Зімбабве Ігнатіуса Чомбо. Чомбо був провідним членом так званої "G40", фракції правлячої партії "ЗАНУ-ПФ", очолюваної дружиною Мугабе Грейс.

Військові, які захопили Хараре, помістили Мугабе під домашній арешт. Кортеж Мугабе відвіз його з приватної резиденції в Державний будинок для переговорів, в яких також взяли участь посланці з регіонального блоку Співтовариства з питань розвитку країн південної Африки (SADC).

У свою чергу Мугабе після зустрічі з генералами, які захопили контроль над країною, заявив, що відмовляється піти у відставку.

Роберт Мугабе перебуває при владі з 1980 року, коли Зімбабве отримала незалежність від Великої Британії. Військові побоюються, що відставка віце-президента стане кроком на шляху до передачі влади дружині президента Грейс Мугабе.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування