У Дніпрі затримали директора естонської фірми у справі про ПЗ для е-декларування

Четвер, 23 листопада 2017, 08:47

В аеропорту Дніпра затримали директора естонської компанії Apolineja OU у справі щодо розробки програмного забезпечення для системи е-декларування.

Про це у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Слідчі дії і затримання відбулися пізно ввечері 22 листопада.

"Колишній директор компанії "Міранда" Юрій Новиков уклав договір із Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, відповідно до якого "Міранда" зобов’язувалася розробити ПЗ для системи е-декларування. Отримавши кошти від ПРООН, Новиков з метою ухиляння від сплати податків уклав договори з компанією Apolineja OU, до яких вніс свідомо неправдиві відомості щодо розробки ПЗ для системи е-декларування", - написала Сарган.

Вона додала, що далі Новиков перерахував 140 тисяч доларів, отриманих від ПРООН та Міжнародної організації з міграції, на банківський рахунок Apolineja OU.

"Наразі директор естонської компанії (громадянин України – ред.) затриманий, найближчим часом суд обере йому запобіжний захід. Слідчі дії тривають", - підсумувала Сарган.

Як повідомляє сайт прокуратури Київської області, 20 листопада було завершене досудове розслідування відносно екс-директора ТОВ "Міранда".

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили його пособника, який сприяв Новикову у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (вчинення службового підроблення за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Пособнику повідомили про підозру за цими ж статтями.

Установлено, що ТОВ "Міранда", не маючи необхідної технічної можливості розробки відповідного програмного забезпечення, виграло тендер із Міжнародною організацією з міграції та Програмою розвитку ООН на розробку ПЗ е-декларації для НАЗК та реєстру тимчасово переміщених осіб.

Отримані від міжнародних організацій кошти Новиков за змовою з директором іноземної компанії, вивели на рахунок вказаної компанії, а псевдо-договори та акти виконаних робіт підробили.

Слідчі з'ясували, що іноземна компанія не виконувала жодних робіт з розробки ПЗ.

ПЗ розробили колишні студенти та працівники одного з вищих навчальних закладів столиці, однак за роботу директор ТОВ "Міранда" з ними не розрахувався.

Внаслідок вказаних дій, до держбюджету Новиков не сплатив податків на загальну суму майже 1,5 мільйона гривень.

"На даний час у порядку ст. 290 КПК України підозрюваному та його захисникам надано доступ до матеріалів досудового розслідування. Після чого обвинувальний акт стосовно екс-директора ТОВ "Міранда" буде скеровано до суду для розгляду по суті", - підсумували у прокуратурі.

Як відомо, 30 травня слідче управління Державної фіскальної служби у Київській області провело обшуки в офісі компанії "Міранда", яка розробляла ПЗ для системи електронного декларування, а також і в помешканні екс-власника компанії Юрія Новікова.

У ДФС заявляли, що обшуки на підприємстві "Міранда" пов’язані зі справою про ухиляння від сплати податків.

У червні Новиков вніс встановлену судом заставу в розмірі 934 тисячі гривень. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування