Прокуратура АРК відкрила провадження через обшуки та смерть кримської татарки

Четвер, 23 листопада 2017, 19:25

Прокуратура автономії розпочала кримінальні провадження за фактами проведення незаконних обшуків, затримань та смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки.

Про це повідомляється на сайті відомства.

"У Сімферополі представники незаконно створених органів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, за попередньою змовою групою осіб, із погрозою застосування зброї, намагались незаконно позбавити волі відому кримськотатарську активістку Веджіє Кашку, в результаті чого їй стало зле. Після того, як карета швидкої допомоги забрала потерпілу, остання померла, не доїхавши до лікарні", - йдеться у повідомленні.

Прокуратура АРК внесла відомості до ЄРДР за фактом смерті Веджіє Кашки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

"Також представниками незаконно діючих на території АР Крим органів, зокрема ФСБ, у присутності спецпідрозділів (з нашивками на форменому одязі ОМОН та СОБР) в черговий раз проведено ряд обшуків та затримано із застосуванням наручників кримськотатарських активістів, зокрема Бекіра Дегерменджі, Куртсеїта Абдуллаєва, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Кязіма Аметова", - пишуть у відомстві.

За цими фактами прокуратурою Автономної Республіки Крим до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.146, ч.2 ст.162 КК України.

Як відомо, 23 листопада в різних районах Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито "вимагання в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Серед затриманих Бекір Дегерменджі, Куртсеїт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов.

Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Глава Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров назвав затримання у Криму спецоперацією ФСБ Росії з метою арештів активістів національного руху і компрометації Меджлісу кримськотатарського народу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування