Офіцери СЦКК прибули в Соледар

Вівторок, 19 грудня 2017, 12:52

Разом з військовими–спостерігачами з Російської Федерації українські офіцери, які працювали в Спільному центрі з контролю та координації  на тимчасово окупованих територіях, прибули в Соледар.

Про це в коментарі "Українській правді" сказав 19 грудня заступник керівника департаменту з комунікацій Генштабу Юзеф Венскович.

Він запевнив, що українські офіцери СЦКК залишаються продовжувати виконання своїх обов'язків і надалі будуть сприяти роботі СММ ОБСЄ на підконтрольній уряду території.

На питання щодо заяви бойовиків ОРЛО, які вирішили, що можуть замінити росіян в СЦКК, Венскович відповів: "Ми не коментуємо і не ведемо з ними переговори".

"Бойовики на окупованих територіях діють під тотальним контролем і за повної підтримки Росії. І Москва не полишає спроб змусити Україну і міжнародних партнерів розпочати так званий прямий діалог, що знову ж таки іде в порушення Мінських домовленостей. І спроба зняти з себе будь-яку відповідальність", – наголосив він.

Напередодні в МЗС Росії заявили, що російські представники СЦКК покинуть Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

За оцінками Генштабу України, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

МЗС України висловило обурення одностороннім рішенням Російської Федерації про виведення 19 грудня 2017 року військовослужбовців збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук висловив думку, що діяльність СЦКК може припинитися.

За його словами, акція російського керівництва з відкликання своїх військових із складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші.

Як відомо, Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, до якої входять представники української та російської сторін.

Центр почав роботу 26 вересня 2014 року в місті Соледар Донецької області.

З квітня 2015 року українська та російська сторони почали вести окремі журнали випадків порушення режиму припинення вогню.

Учасники СЦКК зокрема домовляються зі сторонами про режим припинення вогню та допомагають гарантувати безпеку спостережній місії ОБСЄ.

Оксана Коваленко, Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...