США внесли екс-начальника "Беркута" Кусюка до "списку Магнітського"

Четвер, 21 грудня 2017, 19:23

Колишній начальник "Беркута" Сергій Кусюк потрапив до санкційного списку США, спрямованого проти порушників прав людини та корумпованих дійових осіб у всьому світі.

Про це повідомляє міністерство фінансів США.

"Сергій Кусюк був командувачем елітного підрозділу української міліції "Беркут". Український департамент спецрозслідувань, який розслідує злочини проти активістів, назвав Кусюка керівником нападу на мирних демонстрантів 30 листопада 2013 року. За його керівництва були 290 офіцерів "Беркута", які брали участь у побитті активістів. Генеральна прокуратура України заявила, що Кусюк брав участь у вбивствах активістів на майдані Незалежності в Києві в лютому 2014 року. Кусюк наказав знищити документи, які пов’язані з тими подіями, і втік з України і наразі переховується в Москві, де його впізнали під час розгону демонстрантів у складі російського ОМОНу в червні 2017 року", - йдеться у повідомленні відомства.

Зазначається, що всього в оновленому списку 52 людини та організації, яких уряд Сполучених Штатів називають порушниками прав людини.

До списку також внесли сина генпрокурора Росії – Артема Чайку та доньку екс-керівника Узбекистану Іслама Карімова – Гульнару Карімову.

Раніше США внесли главу Чеченської Республіки Рамзана Кадирова та ще чотирьох росіян до санкційного списку згідно закону, відомого як Акт Магнітського за порушення прав людини.

Як відомо, Конгрес прийняв Акт Магнітського у 2012 році. Він визначає список санкцій проти російських чиновників, яких звинувачують у порушеннях прав людини.

Цей Акт назвали на честь російського аудитора та юриста Сергія Магнітського. У 2008 році його арештували у Росії, а в наступному році він помер у СІЗО.

За твердженнями правозахисників, його довели до смерті через те, що він розкрив злочинну схему, за допомогою якої співробітники МВС і чиновники відмивали мільярди рублів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування