Данилюк розповів про свою задачу щодо "грошей Януковича"

Субота, 20 січня 2018, 11:25

Глава Мінфіну Олександр Данилюк назвав своїм головним завданням щодо конфіскованих "грошей Януковича" забезпечення їх збереження та ефективності використання як держкоштів.

Про це він заявив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Данилюк заявив, що спроб конфіскувати ці кошти було кілька, а зараз гроші перебувають у бюджеті.

"З одного боку, коли гроші надійшли до бюджету, я до цього поставився позитивно. Але я буду дуже негативно ставитися, якщо щось з цими грошима щось трапиться. Тому що тепер уже йтиметься про прямі втрати держбюджету", - зазначив він.

Міністр додав, що "якщо щось трапиться з цими грошима, це буде персональна відповідальність генпрокурора, і ні на кого іншого цю відповідальність звалити не вдасться".

"Як міністр, я б йому (Юрію Луценку. - ред.) дуже рекомендував не шукати винних, а робити все можливе, щоб ці гроші залишилися у держбюджеті, тому що в іншому випадку просто скандалом справа не закінчиться ... Дуже не хочу, щоб під загальне улюлюкання хтось на факті конфіскації побудував політичну кар'єру, а конфісковані гроші у підсумку "розчинилися", - заявив Данилюк.

За його словами, однією з його пропозицій було за рахунок частини "грошей Януковича" погасити заборгованість держави перед бізнесом за переплати з податку на прибуток, а частину грошей - інвестувати в оборону.

"Такі вливання до бюджету не будуть відбуватися щороку і ставитися до їх розподілу треба не як до щорічної манни небесної, а як до одноразових надходжень", - додав Данилюк.

Більше про конфісковані "гроші Януковича" читайте у матеріалах "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка"  та "Конфісковані мільярди Януковича. Версія Луценка". 

Як відомо, за даними Генпрокуратури, арешт на активи організованого злочинного угруповання Януковича у сумі 1,5 млрд. доларів було накладено у 2014 році, тоді ж було відкрито низку проваджень, щоб повернути ці кошти.

У справі проходять 10 офшорних кампаній. Спецконфіскація стала можлива після рішення Краматорського міськсуду, яке було засекречено.

7 з 10 офшорок, у яких конфіскували ОВДП та гроші, оскаржують ці рішення в судах.

Не виключено, що у майбутньому європейські судові інстанції ухвалять рішення, за якими Україна буде вимушена повернути кошти на рахунки офшорних компаній.  

Окрім того телеканал Al Jazeera оприлюднила розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у "младоолігарха"-втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Онищенко одразу відхрестився від прав на "гроші Януковича", куплених у Курченка, а згодом подав до суду на Al Jazeera на суму 20 мільйонів доларівчерез оприлюднене розслідування.

Згодом стало відомо, що американський бізнесмен українського походження Сем Кіслін планує судитися з Ощадбанком, на рахунках якого зберігалися активи його кіпрської фірми Opalcore, що фігурує у системі відмивання грошей поплічників Віктора Януковича.