Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа про підпал монастиря УПЦ МП: суддя поскаржилася на погрози

Вівторок, 30 січня 2018, 13:31

Суддя Шевченківського райсуду Києва Тетяна Левицька поскаржилася до поліції на переслідування та погрози.

Її коментар щодо рішення про тримання під вартою Олексія Шемотюка й Олександра Горбаня, підозрюваних у підпалі Десятинного монастиря УПЦ МП у Києві, оприлюднила прес-служба суду.

Левицька зазначає, що судове засідання закінчилось о 1-й ночі 28 січня – і вона поїхала додому, біля суду поліція влаштувала "коридор" для проїзду авто судді.

"О 2-й годині ночі я приїхала додому на власному автомобілі. На ранок цього ж дня на лобовому склі автомобіля, який був припаркований біля мого дому, під двірником було кимось підкладено листа у вигляді буклету, на якому зображено сім’ю (папа, мама та двоє дітей), а на зворотній сторінці витяги із статей Конституції України", – зазначила Левицька.

"Таким чином невідомі слідкували за моїм автомобілем від суду до будинку, в якому я мешкаю. Враховуючи, що у мене є чоловік та двоє дітей, я прийняла це як загрозу особисто мені та моїй родині, у зв’язку з виконанням мною правосуддя в Україні", – заявила вона.

"З цього приводу я звернулась до поліції про з’ясування, ким було підкинуто цього листа", – повідомила суддя.

Також вона зазначила, що коли її колега Лідія Щебуняєва відмовила захисту у відводі Левицької, присутні люди кричали, що вони "її вб’ють та розшукають місце її перебування".

Що ж до суті справи про підпал, то Левицька послалася на дані слідства про те, що Шемотюк і Горбань у стані алкогольного сп’яніння домовилися підпалити "Монастир Різдва Пресвятої Богородиці Десятинний", що на вулиці Володимирська, 2 Р.

За даними слідства, чоловіки придбали легкозаймисту речовину, схожу на бензин, і розлили її у п’ять пластикових 4-літрових каністр, а близько 23:50 середи, 24 січня, прибули до монастиря.

Шемотюк виліз на дах і облив його рідиною з каністри, а Горбань облив вхідні двері. Приблизно о 00:01 Горбань підпалив рідину на дверях – вона спалахнула, але згасла. Охоронець монастиря побачив спалах і "тривожною кнопкою" викликав поліцію охорони, яка прибула за лічені хвилини й затримала Горбаня та Шемотюка, пише суддя.

Левицька зазначила, що підозрюваних не зупинило ані те, що всередині храму могли бути люди, ані священне начиння й ікони, ані те, що пожежа "могла розплавити" фундаменти Десятинної церкви, збудованої ще у 10 сторіччі Володимиром Великим, "у якій згинули останні захисники Києва у 1240 році".

Суддя також вказала, що прокуратура спершу клопотала про тримання Горбаня й Шемотюка від вартою, але на засіданні прокурор Павло Дисак заявив про можливість домашнього арешту, адже фактичні збитки від злочину незначні, підозрюваних раніше не судили, а кожен із них має 2-х неповнолітніх дітей тощо.

Левицька пояснила, що прокурор мав відкликати, доповнити або замінити клопотання.

Вона також наголосила, що звинувачення спиралося на слова свідків, вилучені у Шемотюка й Горбаня біля монастиря 5 каністр із бензином, змиви з рук підозрюваних та відео очевидця.

Раніше чоловічий "Десятинний монастир" заявляв, що в ніч на 25 січня двоє п'яних намагалися підпалити Володимиро-Ольгинський храм, а під вечір "радикали" з "С14", "Традиції й порядок", а також "Сокола" спробували проникнути в храм, після чого, будучи в масках, "болгаркою зрізали інформаційний стенд біля храму, обклеїли церкву листівками з відомими всім гаслами".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування