Екс-депутат Держдуми: РФ почала втручання у справи України в вересні 2013-го

Середа, 14 лютого 2018, 09:45

Екс-депутат Держдуми Російської Федерації Ілля Пономарьов заявляє, що активно втручатися в справи України Росія почала з вересня 2013 року, а в березні 2014 року розпочалося військове втручання.

Про це він сказав під час допиту в Оболонському райсуді Києва у справі Віктора Януковича про державну зраду.

"Стало зрозуміло, що відбувається щось надзвичайне, буде захоплення цієї території тільки в березні 2014 року. Те, що ми якимось чином втручаємося в процеси на території України було зрозуміло з осені 2013 року... Але те, що йде безпосередньо військова операція, пов'язана зі зміною території, мені особисто стало зрозуміло на початку березня", – заявив Пономарьов.

Він зазначив, що як депутат Держдуми багато працював із міжнародних тем, брав участь у міжнародних конференціях і неофіційних зустрічах.

"У 2013 році, коли йшла підготовка євроасоціації з чотирма пострадянськими країнами – Україною, Молдовою, Грузією та Вірменією – на цю тему у мене було багато дискусій. Я зустрічався з рядом представників російських дипломатичних структур – послами РФ у Німеччині і Франції, співробітниками посольств у Голландії, Бельгії, Великобританії, інших країн", – розповів Пономарьов.

"Ми обговорювали ту ситуацію і вони всі говорили, що щось відбувається, але "нам не до цього". Тоді був великий міжнародний скандал, пов'язаний зі справою "Pussy Riot"... і ніхто не займався міжнародними речами, а мені було зрозуміло, що це призведе до великого конфлікту між Російською Федерацією і Європейським Союзом", – зазначив він.

"У вересні мої російські контакти почали говорити, що вони почали отримувати якісь вказівки з Кремля на те, щоб брати участь у цьому процесі. І в Росії у мене були розмови з рядом співробітників Адміністрації президента, співробітниками уряду, які теж почали говорити, що пішов якийсь шум в органах влади – і треба щось робити", – заявив свідок

Пономарьов уточнив: "Найбільше цікавили не країни меншого розміру – типу Молдавія чи Вірменія, а саме Україна, як найбільша країна, що бере участь в євроасоціації – найближчий сусід".

"Окрім усього, в російських органах влади з 2004 року, з часів помаранчевої революції, зберігалося відчуття, що на Україні може щось статися, що потім відгукнеться в російських коридорах влади", – пояснив екс-депутат Держдуми РФ.

За його словами, контакти з Україною доручили команді Владислава Суркова, його політтехнологи їздили Україною, а команді віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова "було доручено знайти економічний спосіб підтримати Януковича особисто, його оточення – і тим самим схилити, щоб євроасоціація не була підписана і Україна залишалася в сфері російського впливу".

"До вересня була вироблена нестандартна схема надання фінансової допомоги. До цього Росія з Україною оперувала або борговими механізмами, видаючи кредити, або за допомогою ціни на газ. У даному випадку була схема, пов'язана з державними єврооблігаціями, побудована на інсайдерській торгівлі акціями...", – сказав Пономарьов.

У цілому обсяг фінансування мав скласти 15 мільярдів.

За словами Пономарьова, "основним переговірником з української сторони був Олександр Янукович – син екс-президента країни, і ряд співробітників Адміністрації президента також брали участь в цьому процесі".

Читайте також: Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України

Як відомо, Ілля Пономарьов був депутатом Держдуми РФ до 10 червня 2016 року, хоча ще в червні 2014 року виїхав із Росії до США. Він отримав посвідку на проживання в Україні 24 червня 2016 року.

Пономарьов був єдиним російським депутатом, який голосував проти "приєднання" Криму до РФ у березні 2014 року.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування