Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Януковича хочуть допитати Азарова, Ільїна та інших з РФ та Криму

Четвер, 22 лютого 2018, 11:57
Адвокати Януковича хочуть допитати Азарова, Ільїна та інших з РФ та Криму

Захисники екс-президента Віктора Януковича попросили суд направити в Росію повістки для виклику на допит Миколу Азарова, Віталія Захарченка та інших екс-посадовців, які втекли з України.  

Про це вони заявили у залі Оболонського райсуду Києва у справі про держзраду Януковича.

Так, адвокати попросили суд викликати для допиту екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова, екс-главу Адміністрації президента і екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва, колишнього главу МВС України Віталія Захарченка, екс-главу СБУ Олександра Якименка, колишнього командувача внутрішніх військ МВС України Станіслава Шуляка, екс-міністра оборони Павла Лебедєва,  колишнього командувача Військово-морських сил Україна і екс-начальник Генерального - штабу ЗСУ Юрія Ільїна, колишнього начальника Служби безпеки президента України УДО Костянтина Кобзаря та екс-співробітника охорони президента Сергія Бернацького,

Захисники зазначили, що більшість цих свідків проживають на території Росії і попросили направити їм повістки за допомогою міжнародних правоохоронних органів.

"Як було раніше повідомлено дані свідки проживають на території Російської Федерації.

Згідно з законодавством, якщо людина, яка викликається, живе за кордоном, то повістка відправляється за допомогою міжнародних правоохоронних органів. Наразі необхідний запит на доручення про міжнародну-правову допомогу", - сказав один із адвокатів Януковича.

Захисники повідомили, що адреси зазначених осіб будуть надані суду окремо за умови не розголошення цієї інформації.

Прокурори зазначили, що навіть якщо свідки проживають на території РФ, то обов'язок забезпечити їх явку належить адвокатам.  

Вони також додали, що захисники мають пояснити, чому їх свідки не можуть прибути до України, на що адвокат Віталій Сердюк заявив, що причина у їхньому "політичному переслідуванні" в Україні.

Він зазначив що не може змусити зазначених свідків прибути до України і свідчити у суді, особливо, якщо для цього немає виклику суду.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко відповів, що адвокат подає викривлену інформацію, оскільки з моменту погодження свідків на попередніх засіданнях захисники не звернулись до суду для того, аби отримати усі необхідні повістки.

Він додав, що адвокати можуть отримати їх у будь-який час. Але для цього необхідно надати суду документи, зокрема, точні адреси місця проживання зазначених осіб і підтвердження, що вони дійсно там проживають.

Суддя залишив це клопотання відкритим до надання необхідних доказів та запитів.

Також захисники попросили суд забезпечити допит Ільїна, Лебедєва та ще трьох свідків, які живуть в анексованому Криму, у режимі відеоконференції.

При цьому вони зазначили, що для цього до Криму необхідно направити судового розпорядника, який буде поруч зі свідками у момент допиту.

Суддя Дев'ятко уточнив, де саме має відбутися допит, на що адвокати відповіли, що поки не мають інформації про це, оскільки зазначені свідки проживають у різних містах і пообіцяли надати цю інформацію згодом.

Суд відклав розгляд клопотання щодо відеоконференції з ними, до з'ясування всіх деталей можливого допиту.

Крім того сторона захисту попросила викликати до суду свідків, яких раніше мали викликати прокурори, але потім відмовилися від цього. Зокрема: екс-керівника державної прикордонної служби Миколу Литвина, а також військовослужбовців - Зайцева, Шкарупу, Баранова, Редька, Вітренка та Оліфірова.

Сердюк заявив, що наразі прокуратура намагається сховати Литвина від допиту і наполягав на тому, що саме він здав державний український кордон, не вчинив ніяких дій задля перекриття кордону, коли в Україну почали заходити російські військові та техніка, і переслідував Януковича.

Також він аргументував свою позицію тим, що раніше вище командування свідчило, що інші зазначені свідки зрадили присязі і не виконували накази, перебуваючи у Криму, і сприяли окупації, тож тепер слід "надати їм можливість відповісти".

Суд погодився розглянути це питання згодом, після надання адвокатами письмової аргументації необхідності у допиті цих свідків.

Наостанок  адвокати заявили про бажання допитати екс-начальника Управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголєва, екс-міністра МЗС Леоніда Кожару, та екс-нардепа від "Партії регіонів" Юрія Черткова.

Захисники Януковича зазначили, що наразі  Щеголєв утримується у СІЗО через "політичні переслідування" і попросили суд сприяти у прибутті його до Оболонського суду для особистих свідчень

Головуючий суддя Дев'ятко заявив, що направить відповідний запит для того, аби 28 лютого о 10.00 доставити Щеголєва до Оболонського суду та провести допит.

Щодо Кожари та Черткова суддя пообіцяв 1 березня надати необхідні повістки і закликав адвокатів забезпечити їх прибуття до суду.

Раніше повідомлялося, що захист екс-президента Віктора Януковича  хочуе допитати у рамках розгляду справи про державну зраду 103 свідків, серед яких колишні високопосадовці та іноземні дипломати. 

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...