Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада спробує розблокувати закон про Донбас та готує заяву щодо Польщі

Понеділок, 5 лютого 2018, 10:56

Верховна Рада розпочне нову сесію з розгляду проекту постанови про скасування ухваленого раніше закону про забезпечення суверенітету України на Донбасі, яке не дає його підписати.

Про це повідомив голова парламенту Андрій Парубій на погоджувальній раді 5 лютого.

"Я ініціюватиму, щоб ми розглянули постанову про відхилення закону про деокупацію, який було заблоковано відповідною постановою депутатів. Це потребуватиме небагато часу, але ця позиція правильна, щоб ми відхилили цю постанову і таким чином відкрили можливості для підписання закону", – сказав він.

Через те, що не всі комітети подали пропозицію щодо порядку денного на 8 сесію, Парубій також пропонує затвердити порядок денний на тиждень

"Не усі комітети подали свої пропозиції щодо порядку денного на сесію. На сьогодні 9 комітетів не встигли подати свої пропозиції. І, швидше всього, вони зможуть у середу подати свої пропозиції щодо порядку денного в цілому на сесію", – сказав він.

"Тому я буду пропонувати, щоб ми затвердили першого тижня план на тиждень, дали можливість комітетам доопрацювати усі пропозиції на порядок денний сесії, – і вже наступного тижня затвердити порядок денний сесії", – повідомив спікер.

Він зазначив, що важливо затвердити порядок денний на тиждень – інакше нардепи зможуть розглядати лише ті закони, які пройшли перше читання.  

Парубій повідомив, що у вівторок першим блоком буде економічна політика.

"Разом із тим, дуже важливо буде завтра розглянути постанову Верховної Ради України стосовно закону, який було прийнято у польському парламенті", – повідомив спікер.

"За моїм дорученням, уже сьогодні відбулося засідання комітету закордонних справ для напрацювання спільної заяви Верховної Ради щодо останніх рішень Сейму і Сенату Польщі, які викликали обурення в українському суспільстві", – сказав Парубій і додав, що у засіданні взяли участь представники усіх фракцій і груп, експерти.

"Комітет напрацював текст спільної узгодженої заяви, яка вже зараз запропонована на розгляд фракцій і груп. Сьогодні ця постанова буде зареєстрована", – повідомив голова парламенту.

"Я хотів би, щоб, можливо, ще до її реєстрації, голови фракцій, які ще не мав змоги з нею ознайомитися, змогли зробити це, щоб завтра ми теж змогли цю постанову прийняти у парламенті. І щоб це була спільна, узгоджена позиція", – заявив він.  

Як відомо, 26 січня Сейм Польщі проголосував у третьому читанні за зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Серед них був і законопроект про заборону "бандерівської ідеології" в Польщі.

А в ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, у якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів" проти поляків.

Голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький заявив, що такі законодавчі зміни потрібні для протидії брехні щодо приписування злочинів проти євреїв невинним полякам.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...