Стало відомо, як працюватимуть суди після укрупнення

Четвер, 8 лютого 2018, 10:36

Районні, міські, міжрайонні, господарські та апеляційні суди припинятимуть свою роботу у зв’язку з реорганізацією з дня опублікування у "Голосі України" повідомлення судді новоутвореного суду про початок його роботи.

Про це йдеться у листі-роз'ясненні Державної судової адміністрації на адресу Асоціації розвитку суддівського самоврядування, що є в розпорядженні "Української правди".

 "Згідно з частиною 6 ст. 147 закону в разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті "Голос України" повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що суди продовжуватимуть працювати у звичайному режимі до опублікування такого повідомлення.  

Виконання рішень про припинення чи утворення судів забезпечуватиме Державна судова адміністрація.  

Повідомляється, що наразі ДСА розробляє  відповідний план заходів.

Кількість суддів у суді визначатиме ДСА за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, передбачених у бюджеті на утримання суддів та оплату їх праці.

Для визначення чисельності суддів, необхідної для обробки справ, та збалансування навантаження на суддів провели відповідне дослідження.

"Після проведення аналізу судового навантаження за 2017 рік ДСА визначить оптимальну (нормативну, модельну) кількість суддів для всіх новостворених окружних судів та звернеться до Вищої ради правосуддя щодо погодження нової кількості суддів та затвердить наказом чисельність апаратів окружних судів", - йдеться в повідомленні.

У ДСА "Українській правді" не змогли спрогнозувати, коли закінчиться реорганізація судів. Водночас відзначили, що ліквідація і створення судів відбуватиметься поступово, і це забере кілька років.   

Як відомо, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу. 

29 грудня президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію місцевих і створенні окружних судів в Україні в рамках другого етапу судової реформи.

Раніше ВРП схвалив проект указу Порошенко про ліквідацію 142 місцевих і створення 74 окружних судів.

Детальніше про те, що буде зі справами Майдану та Януковича після ліквідації судів, читайте в інтерв'ю УП з одним з ідеологів судової реформи – заступником глави АП Олексієм Філатовим.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News