Прем’єр Греції витримав вотум недовіри через угоду про назву Македонії

Неділя, 17 червня 2018, 01:47

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас витримав голосування в парламенті країни про недовіру через плановану угоду з сусідньою Македонією про нову назву цієї держави, що має покласти край тривалим суперечкам між ними.

Про це пише Радіо Совбода.

Із 280 присутніх парламентарів 153 проголосували проти висловлення недовіри урядові, як пропонувала опозиційна партія "Нова демократія". Вона звинувачувала прем’єра в надто великих поступках Македонії в угоді, яку мають підписати 17 червня.

Під час розгляду питання про недовіру урядові під будівлею парламенту в центрі Афін мітингували тисячі людей, вимагаючи відставки прем’єр-міністра. Поліція мусила вдатися до подразливого газу, щоб не дати демонстрантам увірватися до будівлі.

Угода передбачає зміну назви нинішньої Республіки Македонії на Республіку Північна Македонія, щоб уникнути дублювання назви з грецькою Македонією – традиційним північним регіоном країни. Афіни стверджували, що, зберігаючи дотеперішню назву країни, Скоп’є тим самим висловлював до Греції територіальні претензії.

Компромісну угоду – Македонія погодилася змінити свою назву, Греція натомість не стала домагатися й зміни похідних назва, і мешканці країни можуть далі називатися просто "македонцями", прикметник від назви країни залишиться просто "македонський" – схвалили в ООН, Європейському союзі чи НАТО.

Дотепер у багатьох міжнародних організаціях Македонія через спротив Греції числиться як "Колишня югославська республіка Македонія", Греція також блокує її вступ до НАТО, до якого країна вже цілком готова, і початок переговорів про її вступ до ЄС через саму лише назву країни.

Натомість різко проти угоди виступають націоналістичні кола в обох країнах. У Греції супротивники угоди заявляють, що слово "Македонія" може стосуватися тільки північної частини Греції, і ніхто інший не має права користуватися цією назвою. В Македонії угоду, яку мають 17 червня підписати на кордоні прем’єр-міністри обох країн, уже пообіцяв не підписувати президент Джорґе Іванов, якщо її ратифікує парламент країни.

Також у Македонії цю угоду мають винести на референдум у вересні; у Греції її тільки має ратифікувати парламент.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...