У Раді пропонують підвищити штраф за ігнорування ременів безпеки

Вівторок, 19 червня 2018, 15:34

25 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроект, яким пропонується підвищити до 850 гривень штраф для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі.

Відповідний проект закону №8492 "Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)" був зареєстрований 18 червня.

Ініціаторами підвищення штрафу стали 25 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ігор Діденко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Олексій Рябчин, Леонід Ємець та інші.

Наразі документ переданий на розгляд керівництва, а сам проект закону та пояснювальна записка до нього не опубліковані.

"Сьогодні штраф за ігнорування ременя безпеки в Україні становить лише 51 гривню. Мізерне покарання спонукає водіїв та пасажирів порушувати правила дорожнього руху та  нехтувати власною безпекою", - заявили у "Центрі демократії та верховенства права", активісти якого також стали ініціаторами законопроекту в рамках кампанії "За безпечні дороги".

Депутатам пропонується підвищити штраф до 50 неоподаткованих мінімумів, що становить 850 гривень.

За даними організації, лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки, що є найнижчим показником у Європі.

У ЦДВП запевнили, що пристебнуті ремені безпеки можуть врятувати до 50% людей, що потрапляють у смертельні автокатастрофи.

"Щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмується не менше 35 тисяч. Ремені безпеки могли б врятувати принаймні значну частину тих, хто знаходився в автомобілі під час ДТП", - йдеться у повідомленні.

"Майбутній закон почне діяти через 3 місяці після підписання Президентом. У цей час має бути проведена інформаційна кампанія для громадян. Підвищення штрафу у першу чергу покликане спонукати до зміни поведінки українців та формування у пасажирів і водіїв звички пристібатися в авто", - зазначили в організації.

Там додали, що підвищення штрафів - найефективніший спосіб спонукати водіїв та пасажирів користуватися ременями безпеки ,про що свідчить міжнародний досвід.

Зокрема, за даними Центру демократії та верховенства права, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, Словенії – 120 євро, Чехії – 77 євро.

Крім того, з посиланням на дані соціологічного дослідження, проведеного центром Ipsos, в організації заявили, що посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки підтримує 66% населення.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...