Саміт ЄС закликав Росію прийняти відповідальність щодо MH17

П'ятниця, 29 червня 2018, 07:56

На саміті в Брюсселі лідери ЄС закликали Росію прийняти відповідальність за авіакатастрофу MH17 над Донбасом.

Про це йдеться у висновках, ухвалених Європейською Радою на засіданні у Брюсселі, пише DW.com.

Лідери Європейського Союзу закликали Росію прийняти відповідальність у питанні збитого 2014 року над Донбасом авіалайнера MH17.

Щоправда, у документі не уточнюється, за що саме Росія мала би взяти на себе відповідальність.

"Європейська Рада підтверджує свою повну підтримку резолюції Радбезу ООН номер 2166 щодо падіння рейсу MH17. Вона закликає РФ прийняти відповідальність, а також цілковито сприяти всім намаганням встановити правду, справедливість та провину (в авіакатастрофі. - Ред.)", - йдеться у висновках.

У резолюції від липня 2014 року Радбез ООН вимагав, щоб причетні до падіння літака були притягнуті до відповідальності і всі держави співпрацювали задля цієї мети.

Заява лідерів ЄС щодо MH17 була прийнята через два місяці після того, як міжнародна слідча група з розслідування авіакатастрофи в Нідерландах підтвердила, що зенітна ракетна установка "Бук", з якої збили літак, походить з 53-ї бригади збройних сил РФ у Курську.

Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам - Куала-Лумпур, за даними слідства, було збито ракетою над контрольованою проросійськими сепаратистами територією Донбасу 17 липня 2014 року. Усі 298 осіб на борту літака загинули. Москва і після висновку слідчих заперечує свою причетність до трагедії.

Як повідомлялось, на саміті глави держав і урядів країн ЄС також погодили подовження на подальші шість місяців секторальних санкцій проти РФ.

Жодних заперечень щодо подовження санкцій не було, хоча раніше джерела DW у дипломатичних колах казали, що новий італійський уряд хоче повноцінної дискусії щодо санкцій. Тепер формально подовжити санкції повинна ще буде Рада ЄС.

Нагадаємо, що новий прем'єр Італії Джузеппе Конте ще перед самітом відкинув ідею автоматичного подовження обмежувальних заходів щодо РФ.

Востаннє секторальні санкції Євросоюзу проти РФ були продовжені Радою ЄС у грудні 2017-го. Обмеження стосуються фінансового, енергетичного, оборонного секторів російської економіки, а також товарів подвійного призначення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...