Парубія просять врахувати позицію журналістів щодо питання закриття кулуарів ВР

Вівторок, 10 липня 2018, 03:12

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації проситиме спікера парламенту Андрія Парубія врахувати позицію журналістів щодо питання закриття для них кулуарів парламенту, як це рекомендує Регламентний комітет Ради.

Про це заявила перший заступник голови комітету ВР з питань свободи слова, народний депутат від БПП Ольга Червакова в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Це лише рекомендації комітету. Їх ще має затвердити апарат ВР та підписати спікер. Голосування в залі вони не потребують, але ми як комітет проситимемо голову ВР врахувати позицію журналістів із цього питання", - підкреслила вона.

За її словами, серед 4 тисяч акредитованих до парламенту осіб багато фейкових журналістів, тому вона пропонує зосередитися на зміні положення про акредитацію, впорядкувати доступ до парламентської будівлі осіб із журналістськими посвідченнями.

"У нас їх зараз 4 тисячі осіб, які проходять по акредитаціях. Більшість з цих акредитацій фейкові. В Україні навіть існує бізнес із видачі посвідчень. Це дає змогу проводити як "тітушок" на виборчі дільниці під час виборів, так і таку специфічну публіку до парламентської будівлі, яка займається просто проведенням часу чи вирішенням якихось бізнес-питань", - зауважила депутат.

У комітеті з питань свободи слова також пропонують створити громадську раду при прес-службі ВР, куди будуть входити парламентські журналісти із великим стажем роботи.

"Зараз є ідея у Верховній Раді переглянути положення про акредитацію, щоб до кулуарів потрапляли лише ті особи, які займаються саме журналістською, а не якоюсь іншою діяльністю. У даному випадку це висвітлення роботи Верховної Ради, написання статей, сюжетів із політичних подій чи навколополітичних подій. Прес-служба ВР позбавлена повноважень фільтрувати таких людей.

Тому ми пропонуємо створити громадську раду при прес-службі ВР, куди будуть входити парламентські журналісти із великим стажем роботи, які добре бачать, хто із журналістів справжній журналіст, а хто займається якоюсь специфічною діяльністю, яка не має стосунку до журналістики", - підкреслила Червакова.

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради пропонує створити у парламенті прес-центр для журналістів, водночас обмеживши їм доступ до кулуарів на першому й другому поверхах.

Зокрема комітет пропонує ініціювати робочу групи, яка б розглянула кілька ініціатив зокрема і про те щоб напрацювати пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, які визначають порядок доступу до відкритих пленарних засідань.

На прохання УП підтвердити, що цим, власне, пропонується закрити доступ журналістам до кулуарів Ради в.о. голови регламентного комітету Павло Пинзеник зазначив, що пропозиція комітету полягає в наступному:

"Прес-центр зробити на третьому, а не на другому. І потоки розділити так, щоб була частина кулуарів без журналістів. В буфет пропонували прохід без обмежень!".

Водночас на прийнятті з нагоди Дня журналіста в червні 2018 року спікер Верховної Ради Андрій Парубій на пряме запитання журналістів, чи можливе обмеження доступу до кулуарів, запевняв, що "поки він – спікер парламенту, цього не буде".

На третьому поверсі парламенту знаходиться вхід до ложі преси. На другому – вхід до сесійної зали парламенту. Журналісти зазвичай беруть коментарі народних депутатів у кулуарах другого поверху.

Як повідомлялось, після інциденту, який стався 24 травня 2018 року в кулуарах Верховної Ради, парламент позбавив акредитації двох журналістів Юлію Махмуді (газета "Громадський вісник Києва") та Валерію Єгорову (газета "Flash on Time News").

Також у парламенті заговорили про "встановлення нових більш чітких критеріїв" для позбавлення акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації.

Колишня помічниця депутата Радикальної партії Сергія Скуратовського Валерія Єгорова, яка називає себе журналістом та керівницею ГО "Молодіжна перспектива" у травні 2018 року "прославилася" тим, що тицьнула у камеру журналіста, який її фотографував, середній палець. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування