Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Аудит виробника міномета "Молот" за 3 роки показав мільйонні борги

Середа, 11 липня 2018, 15:41

Державна аудиторська служба відмічала ряд негативних тенденцій на державному заводі "Маяк", який виготовляє сумнозвісні міномети "Молот".

Про це повідомляє проект "Марлін", посилаючись на звіт аудиторів за результатами перевірки заводу "Маяк" за 2014-17 роки.

Аудитори зокрема виявили зниження рентабельності активів заводу, значне зношення та недостатнє оновлення виробничих засобів, наявність значних грошових заборгованостей та економічні втрати від партнерства з приватними підприємцями.  

Зокрема внаслідок несвоєчасного погашення заборгованості за кредитним договором та розміщення депозитного вкладу призвело до збільшення зобов язань у сумі 28,7 млн гривень.

Відсутність необхідного контролю щодо повноти отримання доходу від приватних підприємств за договорами оренди приміщень заводу призвело до недоотримання 4,2 млн гривень.

При цьому оренда приміщень у приватної фірми ТОВ "Маяк-Вестдорм" для розміщення офісів державного заводу за наявності власних приміщень призвело до збільшення витрат на суму 7 млн гривень. Саме ТОВ "Маяк-Вестдорм" володіє приміщеннями площею 17,5, м², над якими втратив контроль завод "Маяк". 

Також завод "Маяк" зазнав втрат чи недоотримав дивіденди від підприємств, у які здійснив інвестиції. У 2000 році завод "Маяк" вніс до статутного капіталу ЗАТ "Інвікта-Маяк" частину власного корпусу площею понад 7 тис м². У 2017 році ЗАТ "Інвікта-Маяк" проходила ліквідаційну інфраструктуру, а завод "Маяк" фактично втратив нерухомість.

Інше приміщення заводу "Маяк" площею понад 1 тис м² було внесено до статутного фонду ТОВ "Маяк-Інтер`єр". Однак за три роки державний завод отримав дивідендів від такої інвестиції на суму 7,8 тисяч гривень.  

При цьому наглядовій раді та ревізійній комісії державного заводу виплачена винагорода у розмірі 1,2 млн гривень.   

Нещодавно проект "Марлін" оприлюднив результати аудиту "Укроборонпрому", згідно якого майже половина підприємств – неефективні.

Нагадаємо, 120-мм міномет "Молот" розроблений фахівцями ПАТ "Завод "Маяк", що входить до складу державного концерну "Укроборонпром".

Директор держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін заявив, що наразі в Україні немає альтернативи мінометам "Молот".

6 липня 2018 року під час військових навчань на рівненському полігоні вибухнув міномет "Молот".

Загинули 3 військових, ще 9 отримали поранення.

Основною версією вибуху є порушення заходів безпеки.

Пізніше президент Петро Порошенко доручив військовому керівництву оперативно розслідувати причини трагедії на полігоні в Рівненській області та тимчасово заборонив використовувати міномети "Молот".

Це не перший інцидент з цією зброєю. У липні 2016 року на Широколанівському полігоні на Миколаївщині під час стрільб розірвався 120-мм міномет "Молот." Загинули двоє бійців 57-ї бригади.

Слідство тоді не встановило несправності в мінометі, який вибухнув на полігоні.

Тоді у Збройних силах стверджували, що міномет зарядили несправною міною.

У листопаді 2016 року прогримів вибух міномета "Молот" у селищі Новомиколаївка Донецької області – тоді загинули двоє бійців батальйону "Айдар".

У 2017 році троє українських бійців загинули в Авдіївці під час стрільби з цього міномета.

Дослідний зразок міномету вирішили доопрацювати.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування