Україна отримає від Airbus 55 гелікоптерів, сума контракту €555 млн

Субота, 14 липня 2018, 13:33
Україна отримає від Airbus 55 гелікоптерів, сума контракту €555 млн

Україна та авіагігант "Airbus helicopters" підписали угоду про постачання 55 гелікоптерів для потреб Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби та Національної гвардії.

Про це 14 липня повідомили у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ. 

Відповідно до угоди, Україна отримає 21 гелікоптер Н225, 10 вертольотів Н145 та 24 вертольоти Н125. Вартість контракту склала 555 млн євро.

"Угода враховує як закупівлю гелікоптерів, так технічну підтримку і навчання пілотів та обслуговуючого персоналу. Частину коштів надає пул французьких банків, а також казначейство Франції у формі середньострокових кредитів", - зазначили в уряді.

Передбачається, що гелікоптери будуть використовуватися для забезпечення громадського порядку, антитерористичних заходів, охорони державного кордону, повітряної розвідки, охорони особливо важливих об’єктів, аеромедичної евакуації, доставки оперативних груп реагування та рятувальників, проведення пошуково-рятувальних робіт і навіть гасіння пожеж. 

Як зазначив глава уряду Володимир Гройсман, контракт передбачає поставки "безпрецедентного обсягу" техніки та "відкриває нові можливості співпраці".

Раніше голова Нацполіції Сергій Князєв зазначав, що гелікоптери здійснюватимуть підтримку наземних груп під час проведення спецоперацій, а також сприятимуть у виявленні різних видів злочинів.

Загалом протягом 2020 року Нацполіція України планує отримати 10 гелікоптерів моделі Н145.

Угода загальною вартістю 552 млн євро між урядом України та урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні була підписана 29 травня у Парижі.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи поставить в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. З них, 21 гелікоптер – моделі Н225 – гелікоптери, які мають вантажопідйомність більше 10 тонн.

Глава МВС Арсен Аваков зазначив, що в бюджеті МВС була закладена сума в 1 мільярд гривень на оновлення вертолітного парку, але французька сторона надала також вигідні фінансові умови, серед яких, кредит по міжурядовій угоді під 1% річних.

До кінця 2018 року уряд планував конфіскувати у корупціонерів для розвитку цивільної авіації 700 мільйонів гривень. Згідно з бюджетними планами, на кінець травня авіаційна система безпеки МВС мала бути профінансована на 233 мільйони гривень.

У Держказначействі на запит проекту "Марлін" щодо створення Єдиної авіаційної системи безпеки цивільного захисту повідомили, що замість 233 млн грн, які мали надійти у січні-травні зі спецфонду Держбюджету на авіаційну систему безпеки за рахунок коштів, конфіскованих у корупціонерів, МВС спромоглося забезпечити надходження лише 9 тисяч гривень.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування