Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через 7 років на "спільника" Лазаренка знову завели справу

Вівторок, 17 липня 2018, 13:44
Через 7 років на спільника Лазаренка знову завели справу

Прокуратура підозрює у відмиванні коштів Андрія Миханіва, екс-віце-президента державної компанії "Хліб України".

Про це йдеться у рішенні Печерського районного суду Києва від 27 червня.

Тоді слідчим дозволили арештувати майно, вилучене під час обшуку в квартирі Миханіва: "предмети, схожі на купюри" – загалом 110 700 євро та 9 300 доларів, та "предмети схожі на ювелірні вироби" – годинник "Piaget" та "Frank Muller", сережки, персні, підвіски, браслет, ланцюжок.

Прокуратура зазначає, що Миханів "за сприяння та за попередньою змовою" з екс-прем’єром Павлом Лазаренком "зловживав своїм службовим становищем".

Його дії, за версією обвинувачення, нанесли державі збитки у 8,5 мільйонів гривень.

"Крім того Миханів вчиняв службові підроблення, незаконно відкрив та використовував за межами України валютні рахунки, а також давав хабарі Лазаренку", – наполягає слідство.

У червні в квартирі екс-посадовця провели обшук і в той же день, 22 червня 2018 року, оголосили йому підозру в легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

На початку 2000 року громадянину Росії Миханіву оголосили підозру в розкраданні, службовій підробці та підробці документів.  Він нібито уклав фіктивний договір з держпідприємством, перепродавав втридорога куплене в держави зерно, а для призначення на посаду використовував підроблений диплом про освіту.

Пізніше прокуратура назвала його "спільником" Лазаренка, заявила, що Миханів дав тодішньому прем’єру хабар у 16 мільйонів доларів та об’єднала цю справу з розкраданням.

Його також допитували у справі американських слідчих проти самого Лазаренка.

У 2003 році суд виправдав Миханіва. Прокуратура програла й апеляцію, подала касацію, і Верховний суд відправив справу на додаткове розслідування. Однак у 2009 році її закрили, бо спливли строки давності.

У 2008 році Миханів виграв в України суд в ЄСПЛ, довівши, що його, зокрема, незаконно утримували в СІЗО. В Європі Україну зобов’язали виплатити підозрюваному 8 тисяч євро компенсації.

Нове провадження, в якому Миханіву нещодавно оголосили підозру, прокуратура розслідує з травня 2017 року.

Як свідчать повістки на сайті генпрокуратури, його викликали на допит на 9, 10 та 11 липня.

В ГПУ "Українській правді" не стали коментувати нове провадження та не повідомили, чи приходить екс-працівник "Хліб України" на допити, чи співпрацює зі слідством.

У США екс-прем'єр України Лазаренко звинувачувався у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 рр. У листопаді 2009 року він був остаточно засуджений. 1 листопада 2012 року Лазаренко вийшов з американської в'язниці на свободу.

У Генпрокуратурі України заявляли, що варто лише Лазаренкові повернутися в Україну, як він буде арештований. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі інкримінують йому близько 50 кримінальних епізодів: дачу хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

Соня Лукашова, для УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування