"Новая газета" опублікувала відео тортур у російській колонії

П'ятниця, 20 липня 2018, 15:54

Російська "Новая газета" опублікувала відеозапис побиття людини, нібито в'язня в колонії Ярославля.

Матеріал вийшов вранці 20 липня, однак, за інформацією видання, запис була зроблено 29 червня 2017 року.

Журналісти стверджують, що отримали його від правозахисної організації "Общественный вердикт". Відео було записано реєстратором одного зі співробітників виправної колонії № 1 по Ярославській області.

На відео ймовірний в'язень лежить обличчям вниз на столі, його руки заломлені вгору, кілька людей тримають його за руки і ноги.

Загалом в кімнаті близько 20 осіб, багато хто з них одягнений в камуфляжну форму з нашивками, схожу на форму співробітників російських колоній.

Вони по черзі б'ють людину, яку журналісти і правозахисники називають в'язнем Євгеном Макаровим. Його б'ють кийками і кулаками по гомілках і п'ятах, час від часу йому на голову і ноги ллють воду. Через деякий час з нього знімають частину одягу і продовжують бити, в тому числі, по обличчю.

*Увага! Відео містить жорстокі сцени насильства!

"Рік тому юрист "Общественного вердикта" Ірина Бірюкова розповідала "Новой", як отримала звістку про те, що після тортур Макаров не може встати на ноги, ходить під себе кров'ю", – йдеться в розслідуванні.

Після цього, юрист поїхала в Ярославль, проте адміністрація колонії кілька днів відмовлялася пропускати її до Макарова, стверджуючи, що він не може спілкуватися з адвокатом "за медичними показаннями".

Пізніше Бірюковій все-таки вдалося побачитися з ув'язненим. У протоколі огляду написано, що в нього зафіксували гематоми і садна, шишку на голові, порізи від наручників, шкіру, що лопнула в декількох місцях, судини в оці, що лопнули, його нога була жовтувато-синього кольору. Макаров не міг тривалий час сидіти, не міг наступати на ноги.

І він сам, і співробітники ФСВП стверджували, що між ними відбулася словесна перепалка.

За версією інспектора колонії, Макарова попереджали, що "буде складено акт про порушення". Від ув'язненого нібито вимагали вийти з камери, але той відмовився.

Після цього співробітники повели Макарова до кабінету оперативного працівника, а той по шляху нібито закликав інших засуджених до непокори, намагався порізати собі шию цвяхом, розмахував ногами, коли на нього наділи наручники, бився обличчям об стіну. Інспектор, в спробі заспокоїти Макарова, нібито завдав йому "близько 8 ударів спеціальним засобом "палицею гумовою".

За словами ж Макарова, через час після перепалки його "потягли в клас виховних робіт, рот закрили коричневим махровим рушником".

Була проведена внутрішня перевірка, в ході якої співробітників перевіряли на поліграфі, а слідчий дивився записи з реєстраторів. Однак він перевищення посадових повноважень не побачив.

Правозахисники разом з ув'язненими впізнали практично всіх, хто був присутній на відео, і опублікували їхні імена та посади.

Адвокати наполягають, що крім них, до відповідальності потрібно притягнути начальство колонії.

Після публікації відео, стало відомо, що російська служба виконання покарань почала перевірку за його матеріалами, а слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу через перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства.

Як відомо, в російських колоніях утримуються близько 70 засуджених, обвинувачених або підозрюваних українців.

Деякі з них неодноразово заявляли про тортури і побиття, зокрема, Геннадій Афанасьєв, Станіслав Клих, Олексій Чирній, Олександр Костенко, Євген Панов.