У ЦПК впізнали нападників на Шабуніна і пов’язують їх з Аваковим

П'ятниця, 20 липня 2018, 20:13
У ЦПК впізнали нападників на Шабуніна і пов’язують їх з Аваковим

Представники Центру протидії корупції заявляють, що ідентифікували нападників на голову ЦПК.

Про це повідомляє член правління ЦПК Олександра Устінова.

У Центрі нападників пов’язують із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

"Лідером контрмітингу під стінами Антикорупційної прокуратури виступив Ілля Кива, колишній підлеглий та екс-радник Авакова, який працював у МВС начальником департаменту протидії наркозлочинності, а потім пішов у політику", - нагадують у ЦПК.

За словами активістів, Кива вже підтримував сина Арсена Авакова, коли його арештували співробітники НАБУ у "справі рюкзаків", а прокурори САП обирали запобіжний захід у суді.

"Тепер же "захист" Киви знадобився і самим прокурорам Холодницького, які раптово закрили "справу рюкзаків Авакова", - додають у ЦПК.

Разом з Кивою на мітингу були бабусі та молодики спортивної статури з тортами і зеленкою.

Як зазначає Устінова, ці молодики очікували на приїзд Шабуніна і напали на нього одразу ж, як тільки той вийшов з машини та пішов у бік САП.

 
Ростислав Федорко і Олексій Сердюков

За її інформацією, у Шабуніна кинув зеленку активіст "Братства" Дмитра Корчинського Ростислав Федорко. У ЗМІ повідомлялося, що він був у команді агітаторів під час передвиборчої кампанії Іллі Киви в народні депутати.

На фотографіях Федорко стоїть поруч із Олексієм Сердюком та невстановленою особою.

За даними DW, Сердюк займав посаду командувача батальйону спеціального призначення МВС "Свята Марія".

Цей підрозділ постав на основі добровольчого формування, створеного у 2014 році Корчинським. Його розпустили начебто через небажання керівництва Національної поліції відправляти його бійців у зону АТО.

Наразі Середюк заявляє, що є членом "Всеукраїнського союзу ветеранів АТО" – громадської організації, створеної минулого року Іллею Кивою.

Сам Корчинський тепло відгукується про Киву, вони підтримують дружні стосунки та навіть подорожують разом. Кива своєю чергою в одному з інтерв’ю говорить, що за Корчинського та Авакова "готовий перегризти горло".

17 липня у день акції та нападу на Шабуніна поліція затримала двох чоловіків.

У той же день обох відпустили, склавши адміністративні протоколи за дрібне хуліганство, попри те, що через їхні дії Шабунін дістав хімічний опік обох очей.

"Це і не дивно, адже дані про ще трьох осіб з групи провокаторів можна знайти… на офіційному сайті поліції охорони МВС. Ймовірно, вони працюють у відділі воєнізованої охорони "Безпека життя" цього підрозділу", - заявляє Устінова.

 
 
 

Офіційний статус цього угруповання – відділ воєнізованої охорони безпеки життя Департаменту поліції охорони МВС.

Як зазначають у ЦПК, неформально проект "Безпека життя" курує Ілля Кива.

"Наприклад, у квітні 2018 року він разом з Трухановим презентував відкриття підрозділу воєнізованої охорони в Одесі", - зазначає активістка.

 
Ілля Кива

За її словами, у 2017 році під час презентації Кивою такого самого підрозділу у Бучі він розповідав, що проект створили під патронатом очільника МВС, і він "працює при прямій співпраці з Національною поліцією".

"За словами Киви, члени воєнізованої охорони офіційно працевлаштовані та отримують зарплатні, а сам проект на старті утримується коштами "інвесторів", хоча згодом має фінансуватися з міських бюджетів", - розповідає активістка.

 
Руслан Качмала

Ще один учасник провокацій – Руслан Качмала. Він відтягував нападників від Шабуніна та захищав їх перед поліцією.

"Свого часу Качмалу вигнали з "Правого сектору" та "Азова". Згідно із заявою "Правого сектору", вигнали за те, що він "зблизився з кримінальним світом і при тому оточив себе тісними зв'язками з МВС", - розповідають у ЦПК.

Ще він пов’язаний із воєнізованою охороною "Безпека життя", про що сам розповідав журналістам.

 
Денис Шубін (за іншими даними – Шестаков)

Користувачі соцмережі Facebook впізнали ще декількох нападників на Шабуніна. Серед них – члена з батальйона "Азова" Дениса Шубіна (за іншими даними – Шестакова) та, як називають у ЦПК, ймовірних кураторів провокацій – Миколу Коханівського та Руслана Журила.

 
Журило і Коханівський

Журило - керівник ПАТ "Об’єднана гірничо-хімічна корпорація", один із підозрюваних НАБУ у справі екс-народного депутата від "Народного фронту" Миколи Мартиненка.

Минулого року його арештувало НАБУ, але він вийшов під заставу у 12 мільйонів гривень, які вніс народний депутат від НФ Микола Княжицький.

Журила вважають менеджером екс-народного депутата Миколи Мартиненка та підозрюють у завданні збитків державі на 300 мільйонів гривень.

Микола Коханівський – керівник добровольчого батальйону ОУН, який приходив на суди по обранню запобіжного заходу Руслану Журилу, де захищав останнього.

Як повідомлялося, 17 липня вранці біля будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зібрались протестувальники, одні з яких вимагали відставки керівника відомства Назара Холодницького, інші – залишити його на роботі.

Крім того, поліція відкрила кримінальне провадження через вторгнення невідомими у будівлю Національного антикорупційного бюро в Києві.

Виникло протистояння, під час якого облили зеленкою Шабуніна. Він отримав хімічний опік очей.

Поліція затримала двох нападників на голову ЦПК, склала на них адміністративні протоколи за дрібне хуліганство і відпустила. Їм загрожує штраф або виправні роботи.

У САП і відомій організації Transparency International заявили, що вимагають ретельного розслідування цього інциденту та суворого покарання винних.

Пізніше генпрокурор Юрій Луценко доручив відкрити кримінальне провадженнячерез облиття зеленкою Віталія Шабуніна.

18 липня через сутички під САП, зокрема, через напад на Шабуніна, відкрили кримінальну справу про хуліганство.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування