Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клімкін про Кримську декларацію США: Маємо зміцнити зусилля і тиснути на Росію

Четвер, 26 липня 2018, 00:58
Клімкін про Кримську декларацію США: Маємо зміцнити зусилля і тиснути на Росію

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував декларацію Держдепу США про невизнання анексії Криму Росією та наголосив на зміцненні зусиль для тиску на РФ.

Про це він написав у Twitter.

"Після цієї декларації маємо зміцнити зусилля і тиснути на Росію. Про "Балтійський сценарій", що тривав півстоліття, не маємо думати, цього не можна допустити. Хочу побачити Крим під українським прапором. Дуже!", - наголосив Клімкін.

"Ця декларація підтверджує постійність політики США у питанні поваги до суверенітету і територіальної цілісності. Так само як і в декларації Велеса 1940 року, США послідовно підтримують основоположний принцип міжнародного права ex injuria jus non oritur. Неправомірні дії не можуть бути основою прав для правопорушника.

Ми вітаємо рішучість США у спонуканні РФ поважати міжнародне право та відновити територіальну цілісність України. Ми також глибоко вдячні Сполученим Штатам за практичну допомогу в протидії російській агресії проти України", - йдеться у коментарі міністерства закордонних справ України.

Як повідомлялось, Державний департамент США оприлюднив офіційну Декларацію щодо Криму, в якій вказав, що не визнає анексії півострова Росією.

Політика адміністрації Трампа з кримського питання при цьому не зазнала змін, але була оформлена у вигляді окремого офіційного документу, у якому міститься бачення Вашингтона щодо мотивації Кремля. Держдеп підтвердив, що і надалі жорстко дотримуватиметься політики невизнання щодо Криму.

Новиною став офіційно проведений зв’язок між політикою щодо Криму та невизнанням анексії балтійських держав з боку СРСР.

"Як і в Декларації Уеллса в 1940 році, Сполучені Штати підтверджують, що їх державною політикою є відмова визнати претензії Кремля на поширення їх суверенітету на території, захоплені силою, із порушенням міжнародного права", - йдеться у "Кримській декларації". Згаданий у документі документ від 1940 року стверджував, що США ніколи не визнає анексію Балтії. Цього принципу Штати дотримувалися аж до розпаду СРСР, коли балтійські держави відновили незалежність.

Схожого сценарію США обіцяють слідувати і стосовно України.

"Спільно з союзниками, партнерами і міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов'язуються дотримуватися цієї політики доки не буде відновлена територіальна цілісність України", - йдеться у офіційній заяві на сайті Держдепу.

Документ закликає Росії поважати принципи, про дотримання яких вона сама тривалий час заявляє, та припинити окупацію Криму.

Президент Петро Порошенко привітав таку заяву Держдепу і подякував президенту США Дональду Трампу. 

Пізніше про підтримку офіційної політики невизнання анексії Криму, документально затвердженої та проголошеної Державним департаментом США у середу 25 липня, оголосило МЗС Великої Британії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування