Вселенський патріарх: Кінцева ціль – дарувати Українській Церкві автокефалію

П'ятниця, 27 липня 2018, 19:58

Вселенський патріарх у своєму посланні до України зазначив, що Константинопольська церква взяла на себе ініціативу з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Відповідне послання зачитав представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл на зустрічі із президентом Петром Порошенком.

"Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію", - наголошено у посланні.

Петро Порошенко подякував за позицію щодо Української Церкви.

"Для більшості українців є дуже важливими слова його Всесвятості про те, що Україна не є канонічною територією російської православної церкви. Що передача в 17 столітті контролю Москві відбувалася в неканонічний спосіб. І так само, як і ми, його Всесвятість вважає нашою матір’ю-церквою саме Константинопольський патріархат", - наголосив президент.

Порошенко зазначив, що Україна сподівається на рішення про надання Томосу.

"Це історичний момент для України і української церкви повернутися в лоно церкви-матері", - наголосив Петро Порошенко.

Делегація Вселенського патріархату прибула в Україну для участі у святкуванні 1030-річчя хрещення України-Русі.

17 квітня президент України зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

У Київському патріархаті налаштовані на те, що Томос для України буде.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Україна вже влітку-восени може отримати Томос, і тоді Українська єдина помісна церква буде створена у цьому році.