Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парубій каже, що Українська помісна церква може з'явитися до кінця року

П'ятниця, 13 липня 2018, 16:24

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Україна вже влітку-восени може отримати Томос і тоді Українська єдина  помісна церква буде створена у цьому році.

Про це він розповів під час прес-конференції у п'ятницю.

Перед цим журналіст запитав у нього, чому у парламенті не ставили на голосування закони про полегшення переходу парафій та про статус церкви, яка знаходиться у країні-агресорі і коли вони будуть розглянуті.

Парубій відповів, що ці питання знаходяться під його особливим контролем і, на його думку, вони би дозволили вирішити багато дискусій, які є і в громадах.

"Коли велика кількість громад українського патріархату хочуть формально перейти в юрисдикцію Київського патріархату, але умовно немає можливості. Хочуть, щоб церква, яка знаходиться на території їхньої громади, яка була побудована за їхні гроші, була передана у Київський патріархат", - сказав він.

Спікер додав, що наразі діє робоча група, яка визначає ключові питання, серед яких головним є отримання Томосу.

За його словами, воно дозволить вирішити питання тих двох законів і величезної кількості інших питань, які дадуть можливість об'єднати всіх православних християн України в одну церкву.

"Я переконаний, що з моменту отримання Томосу ми будемо бачити масовий перехід православних християн, які сьогодні формально перебувають у Московському патріархаті, у єдину українську церкву", - сказав Парубій.

"Ми знаємо, що це питання не має такої аж далекої перспективи. Це питання літа, осені. Ми чекаємо Томосу. Ми молимося, щоб Томос був", - зазначив політик.

Він додав, що коли це питання буде вирішене, всі інші будуть ухвалені автоматично.

"Не дай Боже поставити на порядок денний, на голосування, і провалити. Це буде нехороша послуга", - розповів голова ВР.

Він зауважив, що коли точно буде знати, що наберуться необхідні 226 голосів для ухвалення рішення, тоді зазначені закони з'являться у залі для голосування.

"Вважаю, що не тільки по законах, а по загальній концепції щодо створення Української помісної церкви будемо мати успіх уже цього року", - підсумував Парубій.

Раніше президент України Петро Порошенко наголосив, що кожна країна має право на незалежну церкву і закликав світ підтримати Україну в наданні автокефалії православній церкві.

17 квітня президент України зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

У Київському патріархаті налаштовані на те, що Томос для України буде.

На 9 липня заплановано візит делегації Константинополя до Москви для обговорення українського питання.

Найближчі дати синоду призначені на 10-11 липня. Припускають, що остаточне рішення щодо Томосу буде прийнято в серпні чи у вересні.

У Московському патріархаті заявили, що надання УПЦ автокефалії "може призвести до кровопролиття".

Патріарх Київський Філарет заявляв, що після отримання Томосу про автокефалію УПЦ КП парафії, священики та єпископи, які не приєднаються до Української єдиної помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою, а будуть лише митрополією чи екзархатом Російської православної церкви в Україні.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...