Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шпигунський скандал в ОБСЄ: генсек пообіцяв вжити заходів

Субота, 28 липня 2018, 04:41
Шпигунський скандал в ОБСЄ: генсек пообіцяв вжити заходів

В ОБСЄ обов'язково приймуть заходи після отриманих від ЗМІ даних про виявлення фактів шпигунства у Спеціальній моніторинговій місії на Донбасі на користь ФСБ РФ.

Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер на прес-брифінгу в Краматорську, передає "Укрінформ".

"Я не можу коментувати документи, які не були нам доступні. Водночас ми, звичайно ж, стурбовані будь-якою інформацією про можливу потенційну загрозу нашій безпеці. Ми ставимося до цього дуже серйозно. Зараз проходить дуже активна робота нашого відділу IT безпеки", - розповів Гремінгер.

Він підкреслив, що в організації уважно вивчать цей випадок і приймуть відповідні заходи.

"На даний момент силами моніторингової місії і секретаріату ОБСЄ відбувається збір фактів, перевірка інформації. Якщо буде необхідно, то буде розпочато розслідування", - зазначив генсек.

Гремінгер також уточнив, що він особисто подивився присвячений шпигунству в СММ репортаж німецького телеканалу, і вважає, що висунуті там звинувачення "дуже крихкі".

"Але зрозумійте мене правильно, ми дуже серйозно ставимося до цієї ситуації", - підкреслив він.

Як повідомлялося, німецькі ЗМІ провели розслідування і з'ясували, що внутрішні документи спостерігачів ОБСЄ в Україні потрапили до рук Федеральної служби безпеки Росії.

Відзначається, що йдеться про внутрішні звіти місії про події на окупованих територіях Донбасу, а також про дані щодо комунікації першого заступника глави СММ Александра Хуга.

Також серед документів - міні-досьє на членів місії. Зокрема, описані їхні риси характеру, схильність до вживання алкоголю, фінансове становище, типи жінок, які їм подобаються, і тому подібне.

Згідно з дослідженням, документи, вірогідно, були передані російським агентам одним із співробітників місії ОБСЄ.

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ пообіцяли розібратися із обставинами ймовірного витоку інформації.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що місія не збирала персональну та фінансову інформацію про своїх співробітників.

Міністерство закордонних справ України попросило керівництво Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ проінформувати про методи попередження витоку інформації у подальшому.

У Сполучених Штатах заявили, що стурбовані повідомленнями про ймовірне втручання ФСБ Росії у роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування