За півроку 156 українців постраждали від торгівлі людьми

Понеділок, 30 липня 2018, 11:22

Протягом шести місяців цього року правоохоронці виявили 186 фактів торгівлі людьми, з них 108 фактів – це сексуальна експлуатація.

Про це повідомив начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Артем Крищенко.

"Наразі потерпілими від цих злочинів визнані 156 людей: 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей", - сказав він.

Крищенко відзначив, що за аналогічний період минулого року виявили 144 факти торгівлі людьми, з яких 94 факти сексуальної експлуатації, але запевнив, що це не означає зростання злочинності в цій сфері

"Це показник того, що ми навчилися оперативного виявляти такі правопорушення", - сказав Крищенко.

Як приклад він навів затримання зловмисників, які організували торгівлю дітьми під прикриттям послуг сурогатного материнства, викриття батьків, які ґвалтували свою ж дитину тощо.

За словами поліцейського, найчастіше жертвами торгівлі людьми стають українські дівчата, яких вербувальники відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, та чоловіки, які потрапляють у трудове рабство.

З 5 виявлених фактів торгівлі дітьми, у чотирьох випадках новонароджених продавали рідні матері, ще в одному випадку – жінка вирішила здати свого 4-річного сина в "оренду" для жебракування.

Також, за словами Крищенка, цього року передали до суду 5 кримінальних проваджень щодо продажу неповнолітніх з метою вилучення органів.

"Чоловік вербував хлопчаків віком до 16 років. Він обіцяв юнакам великі суми грошей за те, що вони стануть живими донорами для пересадки  нирок хворим. Підлітки навіть вже мріяли, як будуть витрачати кошти, зокрема, один юнак в мережі інтернет вибирав автомобіль престижної марки. Батьки про плани дітей не знали", - розповів Крищенко.

Він вважає, що для того, щоб посилити відповідальність за скоєння злочинів сексуального характеру відносно неповнолітніх, потрібно створити реєстр педофілів.

"Ми повинні ввести в Україні відкритий реєстр педофілів – такий, як в багатьох європейських країнах. За кордоном такі люди ніколи не зможуть влаштуватися на державну службу, у престижну фірму. Їм навіть можуть відмовити у в’їзді до будь-якої країни", - сказав Крищенко.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування