Українцям оголосили про кінець авіакризи і порадили сміливо летіти на моря

Середа, 4 липня 2018, 15:22
Українцям оголосили про кінець авіакризи і порадили сміливо летіти на моря

Ситуація з затримками авіарейсів, від яких постраждали українські туристи за кордоном, врегульована, і всі українці або вже повернулися, або летять додому.

Про це на брифінгу в середу повідомив директор українського "Центру розвитку туризму" Володимир Царук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Практично всі туристи, які очікували рейси, вже вивезені. Останній рейс, який вивозив туристів з Іспанії, вже перебуває на шляху до Львова. Сьогодні процес буде завершений. Поступово авіакомпанії приводять розклад у порядок, туристи повертаються. Хочу всіх заспокоїти: можете спокійно відправлятися в подорожі", - сказав він.

За словами Царука, на сьогодні всі українські туроператори виконують свої зобов'язання, також виконуються контракти з авіаперевізниками.

"Причини ситуації, яка склалася щодо Тунісу, - це недостатня кількість літаків. Проблема авіакомпаній в тому, що у неї немає резервних літаків під чартерні рейси, вихід з ладу одного літака підриває весь ланцюжок", - заявив він.

Царук нагадав, що один з літаків авіакомпанії "Браво" вийшов за межі злітної смуги і тому з 27 червня виник ланцюжок затримок.

"Тому правильним було б порушити питання терміну експлуатації літаків і правильним є рішення про заборону з 2019 роки експлуатації літаків, яким більше 20 років", - висловив він переконання.

У свою чергу, юрист Ростислав Кравець зазначив, що український турист на сьогодні ніяк не захищений від недобросовісних дій туристичних компаній.

"Сьогодні літати у відпустку потрібно, але користуватися послугами українських туристичних компаній - це удар по самому ринку. Немає порядку і все просто "зашибають" гроші, на туристів всім начхати. Турист, який потрапив у неприємну ситуацію, повинен зібрати максимум довідок і підтверджень... коли приїде - йти до суду", - сказав він.

Разом з тим Кравець зазначив, що відповідно до практики, потерпілому туристу через суд "у кращому випадку компенсують вартість поїздки, ну і, можливо, компенсацію моральної шкоди - в межах 10 тис. грн".

"Але при цьому людина витратиться на юриста, втратить свій час, і це все забере півтора-два роки", - додав юрист.

Нагадаємо, українські туристи застрягли на кілька днів на відпочинку за кордоном. Зокрема, через конфлікти туроператорів з авіаперевізниками.

Так, українці застрягли в Тунісі, Албаніїна іспанському острові Мальорка, Грузії, Єгипті, Туреччині та інших курортних країнах.

Читайте також "Розбір польотів: хто відповість за туристичний колапс"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування