Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада не вказує, як знімати фільм про Стуса – глава Держкіно

Понеділок, 13 серпня 2018, 20:42

Глава Держкіно Пилип Іллєнко вважає, що доручення прем'єра Володимира Гройсмана щодо фільму про українського поета і політв'язня Василя Стуса є не цензурою, а нормальною вимогою в рамках договірних відносин між державою і кіновиробником.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"В даному випадку, я думаю, все-таки, коли мова йде про вимогу привести проект у відповідність з тим концептом, який був підтриманий, який виграв конкурс, то це не цензура, а нормальна вимога в рамках договірних відносин", - сказав Іллєнко.

Він пояснив, що Кабмін надав кошти на фільм з якимись елементами і хоче в результаті побачити ці елементи в фільмі.

За словами Іллєнка, представники влади не впливають на сам творчий процес виробництва фільму, зокрема, не говорять, як знімати ту чи іншу сцену.

У той же час, заяви про можливі судові розгляди в період зйомок фільму глава Держкіно назвав прямим тиском на творців і акторів.

Раніше стало відомо, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили усі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився. 

Зі слів учасників знімального процесу, "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом". 

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно "зробити все можливе", щоб у фільмі про Стуса історію було подано "чесно, повністю і без перекручувань".

11 серпня знімальна група фільму "Стус" оприлюднила повідомлення про те, що вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Стуса Віктора Медведчука.

У Медведчука пригрозили судом і забороною на демонстрацію фільма, якщо "Стус" вийде в прокат з недостовірною інформацією про лідера громадського руху "Український вибір" і кума президента РФ Віктора Медведчука.

Читайте також:  Як відбувався судовий процес над Стусом за участі Медведчука

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування