Син Стуса відмовився працювати з авторами фільму про батька

Понеділок, 13 серпня 2018, 22:17
Син Стуса відмовився працювати з авторами фільму про батька

Син українського поета та політв'язня Василя Стуса – Дмитро – відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому категорично не сподобався сценарій стрічки.

Про це він заявив у коментарі "Громадському".

Також Дмитро Стус додав, що автори фільму порушили усі домовленості щодо стрічки.

"Приблизно рік тому, може менше, вони до мене звертались (для консультацій – ред.), я попросив сценарій, після прочитання сценарію я відмовився з ними співпрацювати, на цьому все.... Неприйнятний сценарій – ні з етичних міркувань, ні з естетичних", - сказав Дмитро Стус.

Він наголосив, що "ні до режисерів, ні до фільму його власне ставлення не змінить ніщо".

На питання, чи зміниться його ставлення до авторів фільму, якщо до стрічки провернуть сцени з Віктором Медведчуком, який був адвокатом Стуса, він також відповів негативно.

Відзначається, що син поета з самого початку створення фільму не підтримував згадування у кіно Медведчука.

"Люди від мого імені поширили купу заяв... Мене просили поговорити з ними про проблематику, ми домовились, що все не буде вириватись з контексту. Але наскільки мені розповідають мої друзі і моя дружина, все це порушено. А з людьми, які порушують свої обіцянки, я нічого не маю спільного", - сказав Дмитро Стус.

Він наголосив, що не буде говорити з творцями фільму, навіть якщо вони будуть звертатись до нього з проханням надати авторські права.

Раніше стало відомо, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили усі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився. 

Зі слів учасників знімального процесу, "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом". 

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно "зробити все можливе", щоб у фільмі про Стуса історію було подано "чесно, повністю і без перекручувань".

11 серпня знімальна група фільму "Стус" оприлюднила повідомлення про те, що вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Стуса Віктора Медведчука.

У Медведчука пригрозили судом і забороною на демонстрацію фільма, якщо "Стус" вийде в прокат з недостовірною інформацією про лідера громадського руху "Український вибір" і кума президента РФ Віктора Медведчука. 

У Держкіно заявили, що влада не вказує, як знімати фільм про Стуса.

Читайте також:  Як відбувався судовий процес над Стусом за участі Медведчука

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News