Порошенко схвалив передачу всіх підслідних справ Антикорупційному суду

Четвер, 2 серпня 2018, 13:50
Порошенко схвалив передачу всіх підслідних справ Антикорупційному суду

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє забезпечити початок роботи та подальше функціонування Вищого антикорупційного суду.

Про це він повідомив у Facebook.

Йдеться про закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який вносить правки до закону України "Про Вищий антикорупційний суд".

"Звертаюся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із проханням якнайшвидше провести конкурс (суддів ВАС - УП)", - написав він.

Також він закликав Міністерство закордонних справ – в максимально короткі терміни звернутися з проханням до міжнародних партнерів про делегування представників до Громадської ради міжнародних експертів.

Порошенко закликав "достойних правників" брати участь у конкурсі.

За його словами, тепер шлях до створення і функціонування ВАС повністю відкритий.

Нагадаємо, ВРП погодила, що у Вищому антикорупційному суді буде 39 суддів.

12 липня Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів Вищого антикорупційного суду №7441, та правки до нього, які вимагав міжнародний валютний фонд.

Закон, з ухваленими поправками до нього, забороняє розгляд апеляційних скарг щодо корупційних справ, переданих Національним антикорупційним бюро, іншими судами, окрім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Transparency International закликала змінити положення закону про Антикорупційний суд, яке дозволить затягувати судові процеси проти корупціонерів.

Мова йде про правку, яка встановлює, що апеляції щодо справ НАБУ, які суди вже розглядають зараз, розглядатимуть у судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

Цієї правки не було у погоджувальній таблиці, викладеній на сайті Верховної Ради.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Ця правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

Згодом у Раді зареєстрували проект щодо зміни скандальної правки у законі про ВАС.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування