Політв'язень Мустафаєв: людям "кримське питання" майже незнайоме

П'ятниця, 24 серпня 2018, 22:46

Арештований в анексованому Криму координатор організації "Кримська солідарність" Сервер Мустафаєв нарікає на недостатню увагу до "кримського питання" у ЗМІ та безпідставні звинувачення кримських татар у радикалізмі.

Про це йдеться у його листі до українців, переданому "Українській правді" журналістом Антоном Наумлюком.

У листі Мустафаєв зазначає, що з 2014 року мав можливість багато їздити по материковій Україні й спілкуватися з різними людьми.

"При спілкуванні зі звичайними громадянами, заробітчанами вочевидь відчувається, що "Кримське питання" майже не знайоме (маю на увазі всі обшуки, арешти, руйнування пам'яток, культури, мови тощо), або люди мають дуже загальні уявлення, що Крим зараз "російський", - пише він.

"Інколи чуєш, що життя у Криму зараз краще, ніж в Україні, з економічного боку, а найнеприємніше чути, що мешканці Криму самі обрали шляхом "референдуму" це положення, не зробивши супротив агресії, тощо", - зазначає Мустафаєв.

Він також скаржиться, що з трибун та по національному телебаченню можна почути виступи політиків та інших діячів, які звинувачують кримських татар у недовірі, а також підозрюють їх у радикалізмі.

"Дуже тяжко кримцям чути душевні розмови про важке становище мешканців Криму, бранців Кремля та багато інших порушень національного та міжнародного законодавства, але за понад 4 роки цих подій в Україні досі нема затверджених термінів про "Політв’язнів", офіційних виступів стосовно позиції України до тих, кого звинувачують в тероризмі, екстремізмі тощо", - пише координатор "Кримської солідарності".

Крім того, його непокоїть те, що "Кримське питання" в ефірі національного телебачення "займає нікчемні 2-3% від загального ефірного часу".

"Як би прикро не було, але Україна й на міжнародному рівні в сфері ЗМІ має мінімальні ресурси, а тут ще й в національному ефірі таке становище", - пише Мустафаєв.

Водночас він зазначає, що не хоче бути критиком держави або когось особисто.

"Я тільки хотів цим листом звернути увагу українців до їх становища, політиків до інколи бездіяльності, інколи повільності в діях", - додає політв'язень.

Як повідомлялося, 21 травня окупанти провели обшуки вдома в активіста "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва в Бахчисараї і в Едема Смаілова в селі Долинне Бахчисарайського району.

Мустафаєва та Смаілова затримали за підозрою в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".

22 травня Мустафаєва арештували на 20 діб, згодом продовжили арешт до 9 серпня, а потім до 9 жовтня