Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірми, близькі до нардепа Яценка,"викачали" 23 млн на схемах посередництва - ЗМІ

Вівторок, 28 серпня 2018, 15:03

Законодавство змусило спеціалістів з оцінки майна здавати звіти до Фонду держмайна за допомогою сайтів-посередників, які пов'язують нардепом Антоном Яценком та які за перший місяць роботи отримали 23 мільйони гривень.

Про це йдеться у розслідуванні телепрограми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Зазначається, що місяць тому Фонд держмайна запустив Єдину базу даних звітів про оцінку – систему, яка мала побороти ринок "чорної оцінки" та не дати українцям ухилятися від податків (5%  від вартості майна, яку визначить професійний оцінювач).

Повідомляється, що оцінювачі часто зменшували вартість майна, щоб зменшити суму податку.

"Півроку тому парламент прямо в Податковий кодекс вгатив "реформу" змін у процедурі оцінки. Які до оподаткування не мають стосунку. Ключова зміна: створення "Єдиної бази даних звітів про оцінку"", - йдеться у розслідуванні.

Автори зазначають, що до бази треба надсилати звіти про оцінки, а та - автоматично порівнює їх з ринковими цінами на подібну нерухомість і дає дозвіл на продаж майна.

Вказується, що база належить Фонду держмайна, але за законом між ними мають працювати посередники - електронні майданчики (ЕМ), куди оцінювач надсилає свій звіт, а звідти він уже потрапляє у базу.

 
фото з сайту Bihus.info

У розслідуванні наголошується, що жодних інших функцій, крім посередницьких, ЕМ - не має.

Пояснити сенс їх створення не може навіть автор правок, нардеп від БПП Максим Курячий.

"Технічні питання – не до мене, я не є проектувальником, я дуже складно орієнтуюсь і програмному забезпеченні, це не для мене"", - процитували Курячого автори публікації.

 
фото з сайту Bihus.info

Головне, на їх думку, те, що вказані майданчики - платні.

У розслідуванні повідомляється, що раніше оцінювачі теж звітували Фонду, але напряму і безкоштовно.  Нині ж послуга реєстрації звіту – близько півтисячі гривень.

При цьому платити доводиться двічі: оцінювачам за кожен зареєстрований звіт і нотаріусам, щоб подивитися чи він є в базі.

Журналісти додають, що технічно – проплату здійснюють оцінювач і нотаріус, але по факту платить клієнт.

 
фото з сайту Bihus.info
 
фото з сайту Bihus.info

"І виглядали ці сайти як пов'язані між собою члени однієї групи. Усі три авторизовані Фондом держмайна майданчики давали багато підстав підозрювати і зв’язок, і змову, і узгодження дій та цін", - сказано у публікації.

Зокрема, повідомляється, що усі три сайти мають абсолютно ідентичний програмний код, що є дивним "збігом" для фірм-конкурентів.

Також зазначається, що всім майданчикам-посередникам в рекордні строки (за місяць) погодили необхідні атестації/експертизи/випробування та інші бюрократичні процедури.

 

Автори розслідування пов'язують сайти-посередники із нардепом Антоном Яценком.

Вони наголошують, що ще у 2000-х роках народний обранець вже організовував схожі посередницькі схеми, але у сфері тендерних закупівель.

Вказується, що щонайменше один з майданчиків напряму пов’язаний із близькою нардепу людиною – Володимиром Доброскоком.  

Сам Яценко в коментарі програмі запевнив, що до цієї історії стосунку не має, а з Доброскоком не бачився вже кілька років.

 
фото з сайту Bihus.info

Разом з тим, журналісти наголошують, що уникнути "чорної оцінки", попри роботу Єдиної бази, а тим більше через посередників, Фонду держмайна не вдалося.

Зокрема, в одному із звітів система пропустила оцінку, занижену втричі, після чого у той же день і був оформлений продаж.

Крім того, журналісти звернулися до ПП "Меркурій партнерс" з проханням  оформити оцінку "подешевше", де їм цілком спокійно відповіли, що з "новою системою зовсім дешево не вийде, але можна оформити так, щоб частково відкосити від податків".

Повідомляється, що у компанії працює оцінювач Аліса Гринчук, якій минулого року анулювали сертифікат суб’єкта оціночної діяльності.

Автори наголошують, що відсутність сертифікату не заважає їй і далі проводити оціночну діяльність на фірмі, де її називають "начальницею".

У відповіді на запит програми, в Фонді держмайна повідомили, оцінювачів, яких відловили на заниженні, можуть відключати від бази.

Повідомляється, що нині в "списках" - півдесятка оцінювачів.  "Меркурій" під жодні перевірки - не потрапив.

Раніше повідомлялося, що колишній "регіонал", а тепер нардеп з групи "Відродження" Антон Яценко записав на тестя палац площею 1,5 тисячі квадратних метрів та низку елітних квартир.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...