Бабін: Херсонщина потерпає від викидів заводів Криму, де можуть виготовляти хімзброю

Середа, 29 серпня 2018, 14:47

Постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін заявив, що від екологічних проблем, що виникають внаслідок незаконної діяльності підприємств на півночі окупованого півострову страждають жителі Херсонської області.

Про це повідомляє "Укрінформ"

За його словами, займатися цією проблемою повинні правоохоронні органи України.

"Забруднення повітря і земель внаслідок незаконної діяльності підприємств на окупованій території в Криму відбувається й на материковій Україні у прикордонних з окупованим півостровом районах Херсонської області", - сказав Бабін.

Він додав, що жителі сіл Чаплинського району, проживаючи в межах видимості цих заводів, змушені щодня вдихати вихлопи, що йдуть з Криму.

Представник президента додав, що в деяких селах ситуація критична.

"Тому ми будемо наполягати на тому, щоб, нарешті, почався відповідний екологічний моніторинг, щоб на підконтрольній території ми мали чітку оцінку розмірів екологічного лиха внаслідок незаконної діяльності підприємств північного Криму", - заявив Бабін.

Він уточнив, що результати моніторингу можуть стати підставою для притягнення до відповідальності правоохоронними органами всіх, хто причетний до роботи кримських підприємств, "зокрема бенефіціарів цих підприємств на підконтрольній території".

Також представник президента висловив сподівання, що регіональні правоохоронці, які мають займатися питаннями Криму, передислокуються з Києва до Херсонщини та почнуть ефективно працювати, щоб це привело до конкретних процесуальних результатів.

Бабін додав, що у 2017-2018 роках була низка нарад за участю місцевої влади та правоохоронних органів, проте результатів розслідування досі немає.

Разом з тим він заявив, що такий результат має бути вже найближчим часом.

"Дивлячись на жителів сіл Херсонщини, де онкологія вже зашкалює через ці викиди хімічної промисловості північного Криму, переживаєш контроверсійні почуття від дій окремих посадовців у погонах, які займаються тільки тим, що перекладають в Києві папірці з теки в теку", - сказав чиновник.

За його словами, викиди, які є причиною екологічного лиха на півночі Криму і в Херсонській області, спричиняють завод "Титан" в Армянську, а також содовий і бромний заводи в Красноперекопську.

Він пояснив, що "Титан" виробляє лінію фарб, косметики, але разом з тим, титан використовується і на корпусах підводних човнів і ракет.

Також Бабін уточнив, що продукція содового заводу потрібна в скляній промисловості, а продукція бромного заводу в радянські часи, за окремими джерелами, використовували і для виробництва хімічної зброї.

"З урахуванням всіх відомих скандальних російських справ із використання хімічної зброї в Великобританії, я не виключаю того, що росіяни могли повернутися до виробництва компонентів хімічної зброї в Криму на відповідних підприємствах", - висловив думку представник президента.

Він підкреслив, що навіть попри ці припущення, постачання сировини на ці заводи і вивезення готової продукції відбуваються незаконно.

"Щоб вони не робили, по-перше, сировина на ці заводи завозиться незаконно, з порушенням законодавства України, продукція вивозиться незаконно з порушенням законодавства України, вихлопи в навколишнє середовище теж незаконні…", - сказав Бабін.

Він додав, що у представництві чекають реакції і конкретних дій правоохоронних органів.

Раніше повідомлялося, що в анексованому Росією Криму значно погіршився стан зеленого покрову на степовій частині півострова через брак води.

Про це свідчать дані космічної зйомки.

Як повідомлялося, на півночі окупованого Криму в Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії РФ. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій.

Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості". Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...