У Кличка просять Мінкульт визнати Поштову площу пам’яткою

Середа, 8 серпня 2018, 17:03

Київська адміністрація просить Мінкульт внести "Ділянку прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі" до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

Про це йдеться в листі КМДА від 7 серпня, повідомляє прес-служба міської влади.

Відзначається, що разом із листом також направили обліковий паспорт об’єкту, коротку історичну довідку та акт технічного стану.

КМДА просить внести Поштову до пам'яток національного значення.

"Сподіваємось, міністерство направить відповідне подання до Кабміну і питання "націоналізації" пам’ятки буде вирішене", – зазначили у відомстві.

7 серпня під час брифінгу заступниця міністра культури Тамара Мазур повідомила, що "ділянці прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі" нададуть статус національної пам’ятки.

"Також вирішується питання про надання артефактам статусу "пам’ятки історії" - повідомила в коментарі УП Анастасія Плоха.

У 2015 році на Поштовій площі під час розкопок було виявлено частину вулиці середньовічного Києва.  

Глава Мінкультури заявив, що забудовник Поштової площі, де планується звести підземний ТЦ,  мусить змінити проект забудови. Згодом на розкопках стався обвал ґрунту і археологи призупинили роботи.

Згодом стародавню вулицю засипали землею – нібито щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця. Мер Києва Віталій Кличко запевняв, що археологічну знахідку на Подолі збережуть, але це досі не зроблено.

21 червня 2018 р. влада Києва, попри тиск громадськості, ухвалила двояке рішення: пообіцяла зберегти артефакти Поштової площі, але не розірвала інвестиційний договір на будівництво ТРЦ у історичному місці столиці.

Кличко заявив, що музей на Поштовій площі все-таки буде.

5 липня Верховна Рада рекомендувала уряду створити на Поштовій площі Києва музей і заборонити будівництво торгово-розважального центру.

Згідно з документом, Кабмін має вжити заходи для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі.

Читайте також: "Чи вдасться створити музей на Поштовій замість торгового центру?"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування