У Росії кажуть, що дірку в "Союзі" просвердлили американці

Середа, 12 вересня 2018, 12:14

Комісія "Роскосмосу", яка розслідує причини розгерметизації космічного корабля "Союз" на МКС однією з головних розглядає версію про те, що дірку в обшивці просвердлили американські астронавти.

Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на "високопоставленого співрозмовника".

Зазначається, що американці нібито пішли на це через хворобу одного зі своїх колег, намагаючись домогтися дострокової відправки корабля на Землю.

"Термінова евакуація всього екіпажу з Міжнародної космічної станції дозволила б астронавту продовжити повноцінне лікування, а побутовий відсік "Союзу", в якому зроблено отвір, згорів би при вході в атмосферу", - пише газета.

Повідомляється, що вивчивши характер пошкоджень, в Росії прийшли до висновку, що діра утворилася не з першої спроби, оскільки навколо неї видно кілька точок, утворених внаслідок секундного дотику свердла.

На думку російської комісії, це могло статися через те, що у дрилі був відсутній упор (на нього не чинився тиск), що характерно для робіт в безповітряному просторі.

"Наш "Союз" стоїть біля модуля "Світанок". Доступ на наш корабель можливий тільки з дозволу нашого командира, але виключати несанкціонований доступ американців ми не можемо", - заявило виданню джерело.

За його інформацією, Центр управління польотами дав російському екіпажу команду не допускати американських фахівців до російської частини МКС без дозволу командира.

Відзначається, що "Роскосмос" звернувся в NASA з проханням посприяти в розслідуванні НП, зокрема, надіслати копії записів з відеореєстратора, а також всі медичні показання астронавтів.

Однак, на думку джерела видання, малоймовірно, що Росія отримає ці дані, оскільки зазначені відомості належать до лікарської таємниці.

При цьому в Росії заявили, що якщо NASA відмовиться допомагати, то "додаткові питання про їхню причетність до інциденту будуть вже зайвими" і для подальших російсько-американських космічних відносин настануть "не найприємніші часи".

Як повідомлялося, внутрішня комісія РКК "Енергія", яка з'ясовує причини появи отвору в обшивці космічного корабля "Союз МС-09", вважає, що хтось спеціально організував витік повітря.

Витік повітря на МКС сталася в кінці серпня. Космонавти перевірили всі відсіки і знайшли мікротріщину в російському кораблі "Союз МС-09". Вона була в побутовому відсіку, а не в спусковому апараті.

Тріщина не загрожувала поверненню космічного корабля на Землю. Увечері наступного дня російські космонавти закрили отвір спеціальним герметиком.

Спочатку вважали, що вона виникла при потраплянні мікрометеоритів.

Пізніше стало відомо, що отвір з'явилося після використання свердла. Глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що комісія держкорпорації вивчає версію навмисного впливу дрилем на обшивку корабля "Союз" при виробництві чи безпосередньо в космосі.

Всі кораблі "Союз" і "Прогрес" перевірять на брак.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування