Консул і захисник готують ноту щодо місця ув’язнення Сущенка

Середа, 12 вересня 2018, 22:43

Громадський захисник Романа Сущенка Марк Фейгін разом з українським консулом в Москві Альбертом Черніюком складають дипломатичну ноту про те, щоб політв’язень відбував покарання в межах доступності.

Про це Фейгін розповів "Укрінформу".

"Сьогодні на засіданні Верховного суду був присутній український консул в Москві Альберт Черніюк. Ми з ним готуємо дипломатичну ноту з приводу Сущенка. Якщо не вдається досягти обміну негайно, то хоча б потрібно, щоб він відбував покарання не в далеких місцях, а в межах доступності. Щоб географія дозволяла йому бачитися з близькими родичами", - сказав Фейгін.

Він додав, що для прийняття відповідного рішення російська Федеральна служба виконання покарань повинна "діяти за законом: при визначенні місця відбування враховувати вік, стан здоров'я Сущенка".

Засідання Верховного суду РФ, на якому судді визнали законним вердикт Московського міського суду про 12 років ув'язнення для Сущенка, тривало 10 хвилин.

"Мені здається, тут існують певні нормативи. Долі людей вирішуються за 10 хвилин", - сказав Сущенко на оприлюдненому із зали суду відео.

12 вересня Верховний суд Росії визнав законним вирок українському журналісту Роману Сущенку.

Він заявив, що розраховує на обмін.

Громадський захисник журналіста Марк Фейгін у свою чергу заявив, що Сущенко готовий просити про помилування.

Власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року, у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

4 червня Московський міський суд визнав українського журналіста винним у шпигунстві і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму.

Сущенко провину не визнав.

За інформацією російських ЗМІ, журналіста засудили нібито за спробу з'ясувати можливість нового наступу бойовиків "ДНР" на Маріуполь.

У ФСБ Росії стверджували, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ заперечили це.