Волкер: Росія має погодитися стати мирним сусідом для України, і не тільки

Субота, 15 вересня 2018, 11:56
Волкер: Росія має погодитися стати мирним сусідом для України, і не тільки

Росія має погодитися стати хорошим і мирним сусідом для України, Грузії і Молдови.

Про це 15 вересня під час панельної дискусії "Майбутнє України та Східної Європи: без сфер впливу та конфліктних зон" на конференції YES-2018 заявив спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер.

Коментуючи питання модератора про шанси деескалації конфлікту на Донбасі і можливості його вирішення, Волкер заявив: "Це штучний конфлікт, створений і спровокований Росією".

"(Ситуація на окупованому Донбасі - ред.) - це військові формування під проводом Росії, з двома політичними структурами, створеними Росією, ("Л/ДНР" - ред.), які покликані змінити політичний пасьян України", - зазначив Волкер. 

"...Ми застрягли у Мінському процесі, де з одного боку говорили про кроки, які має здійснити Україна (спецстатус для Донбасу, амністія, вибори).... Але фізично ці кроки здійснити неможливо, поки там не буде встановлено певного рівня безпеки. Не можуть проводитися вибори, коли це - окупована територія", - підкреслив Волкер.

Він додав, що немає ознак того, що Росія сприйняла серйозно пропозицію провести "легітимні вибори виборів на Донбасі, що дозволить вийти з гуманітарної кризи" за умови введення миротворчого контингенту ООН, який замінить російські сили в ОРДЛО.

"Але ... ми готові до переговорів, проте Росія має брати у них участь. Нам потрібно, щоб Росія визнала, що буде мирно жити зі своїми сусідами, поважаючи їхні кордони та дотримуючись Гельсінських принципів", - заявив Волкер.

Він підкреслив, що не Росії "вирішувати майбутнє своїх сусідів - України, Грузії, Молдови, або ще кого-небудь".

"Ми вважаємо, що лише Україна має вирішувати своє майбутнє, своїх союзників, напрямок свого руху... Те саме стосується і Грузії, і Молдови, і інших країн. А Росія має погодитися стати хорошим мирним сусідом для України, Грузії і Молдови", - додав Волкер, говорячи про безпеку країн, які, як Україна, "не члени НАТО і не друзі Росії".

Україна наполягає на введенні місії ООН на всю територію непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, зокрема і на кордон з РФ.

У свою чергу в РФ заявляють, що миротворці мають розміщуватися лише на лінії розмежування сторін і виконувати функцію охорони місії ОБСЄ, яка вже присутня на Донбасі. 

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...