Денісова вимагає зустрічі з Балухом: незаконно затримали, а тепер ще й катують

Субота, 15 вересня 2018, 12:19

Омбудсмен Людмила Денісова заявила про вимогу негайної зустрічі з політв'язнем, незаконно затриманим в окупованому Криму українцем Володимиром Балухом.

Про це Денісова заявила 15 вересня після того, як стало відомо про побиття Балуха у СІЗО, де його утримують.

"Вимагаю негайно допустити мене до Володимира Балуха! У будь-яку хвилину я готова виїхати до нього", - зазначила омбудсмен. 

"На моє прохання відвідування Володимира Балуха та Кирила Вишинського на умовах синхронності, Тетяна Москалькова запевнила, що звернулася за наданням дозволу до всіх причетних органів. Я чекаю, але розумію: тільки Путін може прийняти таке рішення", - зазначила Денісова.

Вона зауважила, що Балуха скоро етапують: "Загублять" по дорозі і ніхто його більше не побачить. Ні рідні, ні друзі, ні знайомі, ні ті, хто майже 2 роки за нього вболіває".

Також Денісова додала: російський омбудсмен повідомила їй, що "Балух нібито сам спровокував конфлікт": "Москалькова (омбудсмен РФ - ред.) каже, що його мали покарати. Не зробили цього лише "учитывая его состояние".

Однак, за словами Денісової, Балуха "вивели з камери подалі від відеоспостереження і намагалися поставити на коліна".

"Він плював в обличчя наглядачам, але його не зламали. За непокору кати звалили українця на підлогу, одягнули кайданки, били по голові, печінці і залякували ... У цей час "сусіди" Балуха прибрали в камері. Коли над ним знущалися, інші ув’язнені зробили все можливе, щоб зразкові умови утримання показати світові", - заявила уповноважений ВР з прав людини.  

Раніше заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що у сімферопольському СІЗО українського політв’язня Володимира Балуха "вивели з камери, сильно побили і погрожують позбутися". 

У січні 2018 року Балуха засудили до 3 років і 5 місяців. Офіційно – за зберігання боєприпасів, неофіційно – за те, що активіст відмовився прибрати прапор України з подвір’я власного будинку.

5 липня підконтрольний Росії "суд" Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

13 липня в окупованому Росією Сімферополі "суд" припинив провадження про умовно-дострокове звільнення Балуха, а згодом так званий "Верховний Суд" Криму не скасував попереднє рішення, яким Балуху відмовили в умовно-достроковому звільненні.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Пізніше він вирішив перейти на сухе голодування.

Мати політв'язня заявила, що не проситиме президента РФ Володимира Путіна про помилування сина.