Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антидопінговий скандал: в РФ пішли на поступки заради відновлення у WADA

Субота, 15 вересня 2018, 23:21

Росія погодилася на умови Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) для відновлення статусу Російського антидопінгового агентства.

Як повідомляє Російська служба Бі-бі-сі, для відновлення статусу РУСАДА главі Мінспорту РФ Павлу Колобкову з WADA було направлено лист з двома умовами.

Зокрема, від РФ вимагали надати доступ до проб, які зберігаються у московській лабораторії, яку опечатали у зв'язку з розслідуванням, а також прийняти доповідь незалежної комісії WADA на чолі з Річардом Маклареном про маніпуляції в російській антидопінговій системі.

"Як компроміс у WADA запропонували Росії письмово визнати висновки комісії МОК під керівництвом Самуеля Шміда, який займався розслідуванням ситуації з допінг-пробами на Олімпіаді-2014 у Сочі. У ньому йшлося про те, що деякі співробітники Мінспорту, не пов'язані "державною змовою", брали участь у махінаціях з пробами", - йдеться у повідомленні.

У разі згоди Росії на ці умови WADA погодилася вважати, що визнається і доповідь Річарда Макларена, хоча у ній йшлося про систему підміни допінг-проб в РФ, яка контролювалася владою країни на високому рівні.

"За даними ВВС, 13 вересня Колобков направив на адресу WADA лист у відповідь, де погодився на запропоновані умови. 14 вересня стало відомо, що комітет по відповідності WADA ухвалив рішення рекомендувати виконкому відновити Російське антидопінгове агентство в правах", - пише видання.

У доповіді канадського юриста Річарда Макларена, яку він підготував для Всесвітнього антидопінгового агентства, зазначалося, що понад 1000 російських спортсменів з літніх, зимових і паралімпійських видів спорту безпосередньо задіяні у маніпуляціях з допінгом.

У звіті йшлося, що допінг в Росії систематично застосовувався з 2011 року по квітень 2015 року. Також повідомлялося, що в системі покриття допінгу були задіяні спецслужби Росії і владні структури.

Російські чиновники визнали існування системи допінгу, але разом з тим заперечували, що вона була організована на державному рівні.

Влітку 2016 року МОК створив дві комісії для розслідування звинувачень, представлених у доповіді Макларена. 

Наприкінці 2017 року у WADA заявили, що російське агентство не змогло виконати поставлені перед ним умови і не буде реабілітоване. Через це збірну РФ відсторонили від участі у зимових Олімпійських іграх 2018 року, однак деякі спортсмени з РФ змогли взяти участь у змаганнях під нейтральным прапором. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування