Головні новини дня – за 60 секунд

Вівторок, 18 вересня 2018, 21:03

Ціни на газ підвищать, але не відразу, а поступово, НБУ дозволить купувати валюту онлайн, ГПУ знову хоче зняти недоторканість з трьох депутатів "Опозиційного блоку", сирійська ракета збила російський літак – новини, які обговорювали 18 вересня.

Про ціни на газ та їх неминуче підвищення

Уряд України на переговорах з МВФ досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни газу до рівня імпортного паритету до 2020 року, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Хто забув, ключовою умовою для отримання траншу від МВФ є підвищення цін на газ для населення до ринкових. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про готовність до такого кроку.

Про валютну лібералізацію та купівлю валюти онлайн

Національний банк оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набуде чинності 7 лютого 2019 року разом з введенням в дію закону "Про валюту та валютні операції".

Найголовніше те, що буде дозволена онлайн-купівля іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на покупку готівкової валюти (зараз - до 150 тис грн в день в еквіваленті).

Про депутатів "Опозиційного блоку" та недоторканість

Генеральна прокуратура просить у Верховної Ради дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів із фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула (за махінації з землею), Сергія Дунаєва (за декларування недостовірної інформації) й Дмитра Колєснікова (за відчуження майна ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади" у Дніпрі).

На думку опоблоківців, вказані справи "сфабриковані владою, надумані й безпідставні".

Про ЦВК та нових членів

Верховна Рада збільшила кількість членів Центральної виборчої комісії з 15-ти до 17 осіб.

Раніше точилися тривалі суперечки щодо кандидатів на посади членів ЦВК, яку давно слід оновити. У комітеті було 13 вакантних місць, а кандидатур запропонували 14.

Відтак збільшення складу ЦВК спростить переговори політсил щодо нового складу.

Про збитий російський літак

Російський Іл-20 із 15 військовими на борту був збитий над Середземним морем зенітним ракетним комплексом С-200, що належить сирійській системі ППО.

У Москві стверджують, що російським літаком прикривалися винищувачі F-16 Ізраїлю, які завдавали авіаударів по цілях у провінції Латакія. 

РФ розцінила дії Ізраїлю як ворожі і заявила, що залишає за собою право на дії у відповідь.

Ізраїль поклав повну відповідальність на уряд Башара Асада.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ у відповідь здійснить "кроки, які помітять усі".

Про Сенцова та Нобелевську премію

Верховна рада висунула на Нобелівську премію миру ув’язненого в Росії українця Олега Сенцова.

Про Януковича та останнє слово

Оболонський райсуд Києва викликає екс-президента Віктора Януковича для виступу з останнім словом у справі про державну зраду. Але є сумніви, що він прийде.

Про iOS12 та її нові функції

Apple випустила 17 вересня нову версію операційної системи iOS і вона дуже класна. Так, iOS12 найшвидша операційна система за весь час існування iOS. Вона контролює скільки часу ви витрачаєте у своєму айфоні, дозволяє блокувати ті чи інші додатки та обмежувати час їх користування. Siri ще розумніша. Тепер її можна вчити новим командам, але капці приносити вона так і не навчилася. Ну і ще багато різного, про що можна почитати за посиланням.