Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У Раді зірвали розгляд оновлення ЦВК

Четвер, 5 липня 2018, 12:04
У Раді зірвали розгляд оновлення ЦВК

Верховна Рада не приступила до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Про це у залі парламенту заявив спікер парламенту Андрій Парубій.

Так, він зазначив, що напередодні до нього звернулися ряд голів фракцій, які попередили, що не будуть голосувати за оновлення ЦВК у четвер.

Крім того, Парубій поставив це питання на рейтингове голосування, щоб побачити, скільки нардепів готові голосувати за звільнення старих членів Центральної виборчої комісії, чий термін перебування на посадах сплив і за призначення нового складу.

Також у залі парламенту виступили представники фракцій, які висловили свою позицію

Представник "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов заявив, що президентська фракція буде голосувати за це питання, оскільки воно вже "перезріло" і закликав всіх не маніпулювати і об'єднатися.

При цьому лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко, співголова групи "Відродження" Віктор Бондар та представники "Опозиційного блоку" і "Батьківщини" заявили, що не будуть голосувати за оновлення ЦВК, оскільки у поданні Порошенка більше кандидатів, ніж вимагає закон і при цьому не представлені всі фракції, які є у Раді.

На їхню думку, президент хоче створити "ручну" ЦВК.

Голова "Народного фронту" Максим Бурбак заявив, що рішення про оновлення ЦВК необхідне, але наразі небезпечно вступати у його розгляд, оскільки голосів на призначення нового складу точне не вистачить.

Представники "Самопомочі" запропонував призначити хоча б шість нових членів комісії.

Після виступів Парубій поставив це питання на рейтингове голосування, щоб побачити, скільки нардепів готові голосувати за звільнення старих членів Центральної виборчої комісії, чий термін перебування на посадах сплив і за призначення нового складу.

Набралося всього 189 голосів із 226 необхідних.

 
 

Він зазначив, що питання оновлення ЦВК слід відкласти, оскільки якщо нардепи проголосують за звільнення старих членів виборчої комісії, але не призначать нових - буде юридичний колапс.

При цьому голова Ради наголосив, що вступати у новий виборчий період зі старим складом ЦВК - неможливо.

Раніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що питання оновлення ЦВК планувалося розглянути в Верховній раді у травні, однак депутати до нього не приступили.

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування