Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У Раді надумали збільшити кількість членів ЦВК

Понеділок, 9 липня 2018, 14:10
У Раді надумали збільшити кількість членів ЦВК

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що депутати пропонують на законодавчому рівні збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб усі запропоновані 14 кандидатів отримали посади.

Про це він розповів під час брифінгу у понеділок.

За його словами, наразі йдуть консультації з приводу можливості оновлення ЦВК і від фракцій надходять певні пропозиції.

"Одна з пропозицій, яка звучала, стосується того, щоб у законі про Центральну виборчу комісію змінити кількісний склад ЦВК. Таким чином ми зможемо розглядати в залі всі пропозиції, які подані фракціями і президентом без дилеми 14 і 13, а фактично голосуючи за ту кількість кандидатів, що може бути передбачена законом", - розповів Парубій.

"І відповідно з'являється квота для 14 кандидатів. Тобто, для усіх тих кандидатів, які були подані президентом у Верховну Раду", - додав він.

Спікер парламенту розповів, що наразі з цього приводу йдуть дискусії.

"Сьогодні відбудуться засідання фракцій і якщо буде знайдено порозуміння з такого механізму і такої методики, звичайно я її запропоную у залі, щоб ми могли просунутись і наблизитись до вирішення цього питання", - додав він.

На уточнююче питання, хто саме запропонував збільшити кількість кандидатів та на скільки саме планується збільшити чисельність ЦВК, Парубій відповів, що подібні пропозиції надходили від різних народних депутатів, як один із варіантів.

Він додав, що також є пропозиції перевнесення подання, але у цьому випадку оновлення ЦВК доведеться відкласти на досить тривалий час, оскільки потрібно буде провести спецперевірку нових кандидатів.

"Зважаючи на те, що склад ЦВК і кількість членів ЦВК - це виключно є норма закону, то відповідно законодавець може змінити цю чисельність і таким чином зняти політичну напругу", - сказав Парубій.

"Але для того, щоб це питання ми могли вирішувати предметно, для мене вкрай важливо, щоб з цього приводу визначилися фракції парламенту, щоб у нас не було такої ж ситуації, як у минулий четвер, коли пропозиція розгляду оновлення ЦВК набрала менше 200 прихильників", - додав він.

Він висловив сподівання, що до вечора понеділка вже буде чітка політична позиція з цього приводу.

На питання, чи є шанс вирішити це питання під час поточного пленарного тижня, Парубій відповів, що зробить для цього все можливе, але уточнив, що до Ради ще не поданий відповідний законопроект і більш предметно можна буде говорити про це, коли документ буде зареєстрований.

Раніше повідомлялося, що під час обговорення порядку денного Ради, спікер Андрій Парубій не озвучив питання оновлення ЦВК.

Перед цим голова Верховної Ради не виключав, що склад Центральної виборчої комісії вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

Як повідомлялося, минулого пленарного тижня Верховній Раді не вдалосяприступити до оновлення ЦВК.

У свою чергу представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що не будуть голосувати за жоден законопроект у Верховній Раді, поки народні депутати не оновлять склад Центральної виборчої комісії. Парубій скликав всіх на термінову нараду ,яка тривала до 16.00.

Після відкриття вечірнього засідання нардепи без голосів БПП ухвалили законопроект №6518, після чого знову пішли на нараду.

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Верховна Рада не приступила до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що питання оновлення ЦВК планувалося розглянути в Верховній раді у травні, однак депутати до нього не приступили.

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Читайте також: Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування