Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Підозрюваних в отруєнні Скрипалів затримували в Нідерландах — розслідування

Четвер, 20 вересня 2018, 23:19
Підозрюваних в отруєнні Скрипалів затримували в Нідерландах — розслідування

Підозрювані в отруєнні Скрипалів Олександр Петров і Руслан Боширов раніше були арештовані на території Нідерландів.

Про це повідомляє видання The Insider з посиланням на джерела в правоохоронних органах Нідерландів.

За словами журналістів, джерело натякнуло, що про це затримання можна дізнатися більше, "якщо читати ЗМІ".

"У пресі є лише один епізод подібного роду: в цьому році (нібито навесні, але точний час не повідомляється) прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії в швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі у затриманих були технічні засоби для злому комп'ютерної мережі", - пишуть журналісти.

За даними слідства, вони також брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA.

WADA при цьому заявляло, що за злом відповідальна хакерська група Fancy Bear, де, "як підтвердилося недавно, працюють співробітники двох військових частин ГРУ - №26165 та №74455", - зазначають у The Insider.

"Арешт на увазі, що вони були депортовані з країни, і малоймовірно, що після цього вони могли б скористатися шенгенською візою. Останньою поїздкою Петрова в зону Шенген була саме Швейцарія: в кінці січня - на початку лютого цього року. Тобто якщо Петров і Боширов дійсно були арештовані, як стверджує джерело, то це сталося саме в ході цієї поїздки", - припускають журналісти.

У розслідуванні додають, що росіян могли затримали на території Нідерландів та передали швейцарському правосуддю, бо справа стосувалася саме швейцарської лабораторії.

Журналісти наголошують, що Петров і Боширов могли і не бути тими двома арештованими фахівцями з кібератак, про які писала преса.

Але, за словами журналістів, "такий збіг за часом і місцем не міг бути випадковим - так що якщо арешт і правда був, то вони діяли як мінімум в одній групі з "хакерами".

Крім того, The Insider зауважує, що візит Петрова і Боширова у Нідерланди у 2016 році співпав із днями, коли проводили референдум про асоціацію з Україною.

"Це питання було настільки болючим для Кремля, що Москва, крім звичайних засобів (хакерські атаки, вкидання фейковий новин), провела цілу спецоперацію: на території Голландії від імені "українських біженців" кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону "Азов" - причому відео це було створено знаменитою фабрикою тролів Євгенія Пригожина. Саме в ці дні Амстердам вирішив відвідати Олександр Петров", - згадують журналісти.

Як повідомлялося, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

12 вересня президент РФ Владімір Путін заявив, що підозрювані у справі отруєння у британському Солсбері перебувають в РФ, але це просто цивільні особи без кримінального минулого.

14 вересня у спільному розслідуванні The Insider з дослідницьким центром The Bellingcat йшлося, що розслідувачам вдалося дістати довідку з Федеральної міграційної служби на підозрюваного Олександра Петрова.

Розслідувачі Bellingcat заявили, що підтвердили зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до спецслужб Росії. 

Того ж дня журналісти російського видання "Новая газета" виявили докази, які можуть свідчити про ймовірну причетність підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до Міністерства оборони РФ.

Зокрема, телефонний номер із довідки ФМС на Петрова відноситься до АТС 195 в Хорошевському районі Москви, де розташована і штаб-квартира ГРУ Міноборони Росії.

15 вересня стало відомо, що журналістам ABC News і Independent, які подзвонили за телефонним номером з документів ФМС на Олександра Петрова, відповіли, що це номер Міноборони РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування