Українські військові кораблі йдуть в Азовське море через Керченську протоку – ЗМІ

Неділя, 23 вересня 2018, 11:18

Українське пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" слідують з Одеси до Бердянська, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

Як повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела, судна вирушили з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі у четвер, 20 вересня.

Станом на ранок неділі вони перебувають безпосередньо перед мостом з півострова Тамань до Криму.

"Очікується, що прохід з Чорного у Азовське море буде відбуватися через контрольовану росіянами Керченську протоку", - пише видання.

Зазначається, що починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ РФ – "Аметист" проекту 22460, згодом до нього долучився ще один не встановлений корабель.

Відповідно до угоди 2003 року Азовське море – це внутрішнє море двох держав, відповідно до чого цивільні та військові судна під прапорами України та РФ можуть безперешкодно заходити через протоку та йти у свої порти.

"A500 "Донбас" та A830 "Корець" йдуть до Бердянська поблизу узбережжя окупованого Криму. Цим неодноразово користувалась РФ, а тепер із загостренням ситуації на Азовському морі вирішило скористуватись і командування ВМС ЗС України відповідно до потреб, що виникли", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що судно "Донбас" планується використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, складів та інших необхідних приміщень, яких на сьогодні в регіоні немає.

Морський буксир "Корець" призначений для буксирування і кантування інших суден і плавучих споруд у морі.

Як повідомлялося, 22 вересня у прикордонуправлінні ФСБ по Криму заявили, що два кораблі Військово-морських сил України увійшли в "виняткову економічну зону Росії", в зв'язку з чим їх "супроводжують кораблі берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ".

17 вересня в уряді повідомили, що на Азовському морі до кінця року мають створити військово-морську базу ВМС ЗСУ. Підкреслювалося, що це "створить умови для відсічі агресивним діям Російської Федерації в цьому регіоні".

Останнім часом Росія затримує іноземні судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Українські прикордонники заявили, що росіяни "почали жорстку політику затримання і огляду суден" у Керченській протоці.

28 серпня президент Петро Порошенко доручив провести засідання Ради нацбезпеки і оборони для пошуку відповіді на протиправні дії Росії в Азовському морі.

Посольство Росії в США називає дії української влади в Азовському морі "піратством" і закликає Сполучені Штати припинити заступатися за українські судна.

Глава українського МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна у своїй реакції на провокації Росії в Азовському морі має використовувати комплексний підхід - і юридичні дії у міжнародних судах, і безпекові рішення, і співпрацю з міжнародними партнерами.

Президент Порошенко в інтерв’ю The Washington Post заявив, що метою Росії є окупувати Азовське море так само, як вона окупувала Крим.