Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Росія затримала понад 150 кораблів, які йшли в українські порти на Азові

Вівторок, 21 серпня 2018, 14:30

Станом на 21 серпня Росія затримала уже понад 150 іноземних суден, які йшли в українські порти на Азовському морі.

Про це в ефірі 112.Україна заявив речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

"У мене немає точних даних, але це, здається, більше 150 іноземних суден, які слідували в українські порти. Причому тенденція зберігається – прикордонники російські продовжують оглядати ті судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі", - сказав Слободян.

Він уточнив, що судна затримують перед Керченською протокою.

"Вони (Росія – ред.) дуже довго надають дозволи проходження через Керченську протоку для тих суден, які слідують в українські порти. Суднам доводиться очікувати перед так званим Керченським мостом по кілька діб", - розповів Слободян.

За його словами, разом з тим судна, які прямують до російських портів на Азовському морі, проходять Керченську протоку фактично без затримок.

Слободян додав, що щодня на несення служби в Азовському морі виходять 3-5 катерів українських прикордонників. Стільки ж катерів виходить і з боку РФ.

"Переважно затримання суден, які слідують в українські порти, вони (російські прикордонники – ред.) здійснюють у віддалених районах – там, де немає наших суден і там, де вони почуваються вільними", - сказав Слободян.

Раніше глава Мінфраструктури Володимир Омелян заявив, що з кінця квітня 2018 року прикордонники РФ затримали в Азовському морі майже 100 українських суден.

Згодом стало відомо, що  спецслужби Росії затримали 148 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська та Маріуполя.

Омелян заявив, що Україна веде переговори про запровадження санкцій проти чорноморських портів РФ через блокаду Азовського моря.

Українські прикордонники у свою чергу повідомили, що "росіяни почали жорстку політику затримання і огляду суден", які прямують через Керченську протоку.

За інформацією ДПСУ, з 30 квітня російські спецслужби щодня зупиняють судна для огляду й ідентифікації екіпажу.

У відомстві наголосили, що РФ використовує цей огляд суден як елемент політичного та економічного тиску на Україну, але судна не затримують, а оглядають, тож "формально росіяни нічого не порушують".

Президент України Петро Порошенко віддав накази українським військовим, спрямовані на припинення масових затримань суден, що прямують через Керченську протоку.

Також Порошенко не виключив, що Росія планує атаку на порт у Маріуполі і, можливо, військову операцію в Азовському морі.

В МЗС кажуть, що "питання Азову" наразі має "штучно створене загострення в інформаційному полі", а дії росіян, фактично, не суперечать міжнародному морському праву.

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування