Росія у відповіді США звинуватила Україну в піратстві

П'ятниця, 31 серпня 2018, 09:01
Росія у відповіді США звинуватила Україну в піратстві

Посольство Росії в США називає дії української влади в Азовському морі "піратством" і закликає Сполучені Штати припинити заступатися за українські судна.

До заяви дипустанови прикріплено сюжет центрального російського телеканалу про долю екіпажу "Норд", в якому журналістка також заявляє про "державне піратство" з боку України.

"Держдеп в особі офіційного представника Хізер Науерт перейнявся легітимними зупинками для перевірок суден в Азовському морі. Зупинками. Не арештами, не затриманнями", – обурюється посольство Російської Федерації.

"Примітно, що з "сотень" судів не названо жодне (це важливо для розуміння політики подвійних стандартів). Держдеп свідомо ухилився від цього. Адже тут замовчують факти українського піратства", – заявляє вона.

Як приклад російські дипломати наводять "захоплення траулера "Норд" українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі разом із командою, що складається з кримських рибалок, які не визнають себе українськими громадянами".

"Мовчить Держдеп і про те, що 10 серпня українські силовики заблокували в порту Херсона російський танкер "Механік Погодін". На борту перебуває 12 членів екіпажу. У них уже побували представники ОБСЄ", – додає посольство РФ.

За словами російських дипломатів, "американська влада генерує все нові порожні звинувачення на адресу Росії, щоб відвернути увагу від грубих порушень прав людини – як з боку своїх сателітів (наприклад, переслідування правозахисника Олександра Гапоненка в Латвії), так у себе вдома".

Вони заявляють про "викрадення російських громадян за кордоном для подальших процесів над ними в США, супроводжуваних психологічним тиском і заздалегідь відомими звинувачувальними вироками".

"Черговою жертвою правосуддя по-американськи стала студентка Марія Бутіна, арештована за надуманими звинуваченнями і посаджена у в'язницю", – йдеться в заяві.

"Держдепу не вдасться відвернути від цих обурливих випадків нашу увагу. Закликаємо американців припинити заступатися за підопічних, які безчинствують в Азовському морі, почати предметний діалог щодо проблеми російських громадян в американських в'язницях", – заявляє посольство РФ в США.

Останнім часом Росія затримує іноземні судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Українські прикордонники заявили, що росіяни "почали жорстку політику затримання і огляду суден" у Керченській протоці.

28 серпня президент Петро Порошенко доручив провести засідання Ради нацбезпеки і оборони для пошуку відповіді на протиправні дії Росії в Азовському морі.

Найближчим часом Україна збільшить корабельне угрупування, морську піхоту й артилерію на азовському напрямку для безпеки акваторії Азовського моря.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування