ГПУ на вимогу ЄСПЛ призупинила збір даних з телефона Седлецької

Вівторок, 25 вересня 2018, 11:42

Генеральна прокуратура на вимогу Європейського суду з прав людини призупинила збір даних про геолокації мобільного телефону журналіста Наталії Седлецької.

Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко у Facebook.

Він додав, що Генпрокуратури надійшов лист ЄСПЛ, в якому органи державлади України зобов’язали утриматися від доступу до будь-яких відомостей, зазначених у рішенні Печерського райсуду Києва від 27 серпня 2018 року стосовно Седлецької.

"З огляду на те, що зазначений захід застосовано Європейським судом з прав людини на період з 18 вересня до 18 жовтня 2018 року, Генеральною прокуратурою України зупинено процедуру отримання інформації щодо геолокації мобільного телефону, що належить Седлецькій Н.Ю.", - написав Лисенко.

Він також додав, що аналогічні заходи вжито і щодо одержання такої інформації стосовно Христини Бердинських.

"Зазначене рішення ЄСПЛ не є остаточним у справі "Седлецька проти Україні" та винесено в порядку Правила 39 Регламенту Суду", - написав Лисенко.

Він запевнив, що ГПУ надаватиме вичерпну інформацію, необхідну суду для ухвалення "об’єктивного рішення у зазначеній вище справі".

Як повідомив пізніше Лисенко "Українській правді", "Київстар" не надавав даних по телефонах журналістів Седлецької та Бердинстких.

Як повідомлялося, 27 серпня Печерський суд дозволив ГПУ отримати доступ до смс, дзвінків і місцеперебування телефонів журналістів Седлецької і Бердинських за 17 місяців.

Це викликало широку критику українських та міжнародних антикорупційних, правозахисних і журналістських спільнот, дипломатів і урядових організацій – як таке, яке суперечить принципам свободи слова і може бути розцінене як тиск на журналістів-розслідувачів.

18 вересня Європейський суд із прав людини зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки.

Ці заходи діють до 18 жовтня – доки "Радіо Свобода", де Седлецька працює головним редактором програми журналістських розслідувань "Схеми", готуватиме повну скаргу до ЄСПЛ.

Також 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу Седлецької та обмежив обсяг даних, які може отримати слідчий із її телефона.

Згодом журналісти з понад 15 медіа відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури і запустили у Facebook флешмоб із закликом #Луценко_дай_відповідь.

У ГПУ на це відповіли, що не вбачають підстав для надання будь-яких відомостей у відповідь на інформаційні запити.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування