Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол у Франції: за 2 роки ув'язнення Сущенка світ побачив псевдоправосуддя РФ

Неділя, 30 вересня 2018, 16:00

За два роки незаконного затримання українського журналіста Романа Сущенка світ побачив, що російське псевдоправосуддя не зважає ні на норми міжнародного права, ні на заклики світової спільноти.

Про це заявив посол України у Франції Олег Шамшур у коментарі Укрінформу з нагоди другої річниці затримання Сущенка в Росії.

"Сьогодні минає рівно два роки, як у Москві було незаконно затримано та ув’язнено власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка. За ці два роки ми були свідками найбільш цинічних проявів російського псевдоправосуддя, яке не зважає ні на норми міжнародного права, ні на заклики світової спільноти", - наголосив дипломат.

Він переконаний, що причиною ув’язнення Сущенка була його професійна діяльність.

"Ми пам’ятаємо Романа як професійного журналіста, який тут, у Франції, висвітлював різноманітні теми, у тому числі найгостріші. За ці два роки могло бути написано не менше гострих репортажів, аналітичних матеріалів, однак у Кремлі знайшли спосіб примусити журналіста замовкнути - зробили з нього шпигуна, без доказів та за зачиненими дверима присудили 12 років суворого режиму. Але правду не сховаєш – нині весь світ знає про незаконні дії Росії", - наголосив очільник українського диппредставництва у Парижі.

Шамшур також нагадав про інших політв’язнів Кремля та подякував французьким митцям за підтримку й акцію, яка в неділю проходить під стінами посольства РФ у Парижі.

Разом з тим, міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час візиту до США зазначив, що представники влади Франції, зокрема президент Еммануель Макрон та глава МЗС Жан-Ів Ле Дріан, на зустрічах завжди висловлювалися за якнайскоріше звільнення Сущенка.

"Роман - це взагалі людина фантастична. Я його дуже добре знаю, я давав йому інтерв'ю. Ми розмовляємо з усіма нашими друзями та партнерами, зокрема французькими. І міністр закордонних справ (Франції - ред.), і президент Франції завжди стоять за те, щоб Романа звільнили якнайскоріше. І це обов'язково відбудеться", - сказав Клімкін.

У свою чергу, генеральний секретар Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies – EANA) Александру Гібой заявив Укрінформу, що альянс підтримує свободу журналістів і виступає проти їхнього переслідування.

"Європейський альянс інформаційних агентств підтримує свободу ЗМІ і свободу слова і, найголовніше, свободу журналістів. Підтримувати є нашою місією. Я вважаю, журналісти мають право голосу, і ніхто не має переслідуватися за те, що він є журналістом", - наголосив Гібой.

Крім того, перший заступник Голови ВР, уповноважений президента з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко вибачилася перед Сущенком за те, що вже два роки не вдається витягти його з російської в'язниці.

Геращенко зазначила, що в ці дні під стінами російського посольства у Парижі проходить щоденна акція на підтримку українських політв'язнів.

"Щодня французькі журналісти, політики, митці, серед них є і ті люди, які добре знають тебе, голодують, підтримуючи Олега Сенцова, інших політв'язнів Кремля, і звичайно, тебе. Немає жодної міжнародної зустрічі, жодних перемовин, жодного інтерв'ю, де б президент України, українська влада, всі ми, не вимагали тиснути на Кремль, тиснути на Путіна з однією вимогою - звільнення Олега, звільнення Романа, звільнення всіх-всіх політв'язнів Кремля і тих хлопців, яких незаконно утримують на окупованих територіях Донбасу і Криму", - заявила вона.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...