Україна надасть статус біженки журналістці, яка втекла з Казахстану

Неділя, 30 вересня 2018, 22:43

Верховний Суд України ухвалив рішення на користь журналістки Жанари Ахмет, яка втекла з Казахстану через переслідування та зобов’язав Державну міграційну службу надати їй статус біженки. 

Про це повідомила нардеп Світлана Заліщук. 

"Київська прокуратура просила тримати її, з поганим здоров’ям, у Лук’янівському СІЗО і влада планувала видати журналістку казахській владі, а суд першої інстації таки з нею погодився ... Завдяки увазі медіа, правозахисників та низці депутатів, Апеляційний суд випустив Жанару з Лук’янівки, а Верховний Суд України ухвалив рішення на користь Жанари і зобов’язав ДМСУ надати їй статус біженки", - зазначила нардеп. 

 

"Значить, її не посадять на Батьківщині за інакодумство і за журналістські тексти", - додала Заліщук. 

Нагадаємо, Жанара Ахмет втекла в Україну з Казахстану у березні 2017 року через переслідування. У Казахстані проти неї порушено кілька справ: влада інкримінує їй ст. 177 КК (шахрайство). Захист наполягає на тому, що Жанара вже була на батьківщині засуджена за цією статтею і повторне покарання буде незаконним.

Жанару Ахмет затримали у Києві 22 жовтня 2017 року через те, що вона перебувала у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за запитом Казахстану.

2 листопада Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід для Ахмет у вигляді екстрадиційного арешту терміном на 2 місяці.

8 листопада суд визнав незаконним тимчасовий арешт журналістки. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування