Поклонській підготували нову підозру – за воєнні злочини

Середа, 10 жовтня 2018, 12:59

Прокуратура підготувала підозру у воєнних злочинах Наталії Поклонській, яка обіймала посаду так званого "прокурора Криму" після окупації півострову Росією.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко під час брифінгу в середу.

"Щодо неї складено і підписано повідомлення про підозру за те, що… вона вчинила порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами", – зазначив генпрокурор.

Він підкреслив, що тепер Поклонській інкримінують не лише державну зраду, але й воєнні злочини.

"Оголошена ця підозра за трьома важливими епізодами", – підкреслив Луценко.

Йдеться про участь екс-"прокурора" у забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Поклонська представляла позицію "прокуратури" у підконтрольному Кремлю кримському "суді". Меджліс тоді визнали екстремістською організацією.

Другий епізод, який інкримінують Поклонській як воєнний злочин, полягає у затвердженні обвинувального висновку у кримінальній справі проти заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та ще 5 кримських татар. Їх окупанти судили за "організацію масових заворушень" під час проукраїнських протестів.

"Ще один епізод, щодо участі Поклонської в переслідуванні українського героя Олега Сенцова, зараз остаточно допрацьовується і ближчим часом буде також пред’явлений громадянці Поклонській", – додав Луценко.

Раніше повідомлялось, що проти Поклонської розслідуються дві кримінальні справи: про державну зраду та щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

У квітні 2018 року Генпрокуратура завершила досудове розслідування про держзраду Наталії Поклонської, Сергія Аксьонова, Володимира Константинова та інших колишніх чиновників Криму.

Адвокат Поклонської заявив, що подав до Європейського суду з прав людини скаргу про "порушення права на справедливий суд в Україні".

Поклонська, яка раніше працювала в органах прокуратури України, давно має громадянство РФ. Вона була одним з найактивніших прихильників окупації Криму Росією. Навесні 2014 року її призначили "прокурором" окупованого півострова. Поклонська брала активну участь в якості обвинувача у справах проти кримських татар, Меджлісу і проукраїнських активістів.

У 2016 році її обрали до Держдуми РФ від путінської "Єдиної Росії". При цьому Україна не визнала законність проведення цих виборів через голосування в окупованому Криму.